Polsko uzavřelo hranice. Liberecký kraj vyjednává přechod pro pendlery

Na stotřicetikilometrové česko-polské hranici v Libereckém kraji zůstal pro dopravu otevřený jen přechod Harachov-Jakuszyce. Poláci tam dělají namátkové kontroly.

Krizový štáb Libereckého kraje jedná s Polskem o rozšíření počtu hraničních přechodů pro pendlery, jak se říká lidem, kteří pravidelně jezdí pracovat za hranice. Kraj by chtěl nějaký blíž k Liberci, nejlépe na česko-polské hranici v Hrádku nad Nisou.

„Hodně o to stojíme. Jestli má ekonomika zůstat v chodu, tak je pro Liberecký kraj a především pro libereckou průmyslovou zónu důležité, aby zaměstnanci z Polska mohli jezdit do Densa a dalších firem," uvedl hejtman Martin Půta ze SLK. Z Polska, kde je vysoká nezaměstnanost, jezdí pracovat do Libereckého kraje stovky lidí, Půta se proto obává, že jejich výpadek by mohl způsobit vážné problémy a omezení výroby.

Podobný přechod do Německa se už kraji podařilo vyjednat na česko-německém hraničním přechodu Petrovice-Lückendorf. Ten je uzavřený z pátku na sobotu, když Česko z obavy před šířením koronaviru uzavřelo své hranice s Německem a Rakouskem. Nejbližší hraniční přechod do Německa je aktuálně až přechod v Jiříkově na Děčínsku.

Čtěte také

Přes hranice zatím také stále jezdí vlak z Liberce do Varnsdorfu. Polskem a Německem ale musí projíždět bez zastávky. Česko se z neděle na pondělí uzavře pro všechny ostatní okolní státy. Situaci ještě může změnit celostátní karanténa. Možnost takového opatření v neděli dopoledne v televizní diskuzi připustil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. 

V Česku už je podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví 214 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. V Libereckém kraji potvrdily testy třetího pacienta s COVID-19. Kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci vyhlásila ve čtvrtek vláda na 30 dnů nouzový stav, zavřená jsou sportoviště, kina i divadla, od soboty jsou zavřené restaurace i obchody s výjimkou potravin, lékáren nebo drogerií.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio