Pozor na kvalitu zmrzliny. Skoro polovina jich nevyhovuje hygienickým normám

15. červenec 2019 12:07

Po celou letní sezónu kontroluje Krajská hygienická stanice v Liberci kvalitu zmrzlin v regionu. Hygienici odebírají vzorky v kioscích, stáncích a dalších provozovnách namátkou. Prodejcům hrozí pokuta.

K letní sezoně zmrzlina neodmyslitelně patří a moc dobře to vědí i pracovníci Krajské hygienické stanice v Liberci. Pravidelně proto vyrážejí na kontroly do kiosků a stánků, kde se zmrzlina prodává. Zatím prověřili celkem sedmnáct prodejců zmrzliny a sedm vzorků shledali špatnými. Na Liberecku a Jablonecku je pak situace ještě o něco horší. V obou případech totiž hygienici označili jako nevyhovující hned čtyři z pěti odebraných vzorků.

Co nevyhovující zmrzlina obsahuje?

Největším problémem jsou podle hygieniků pochopitelně bakterie, které způsobují salmonelu. Ty ale zatím naštěstí v žádné točené ani kopečkové zmrzlině nenašli. „Ve většině případů byly ve zmrzlině nalezeny mikroorganismy, které svědčí o nedostatečně prováděné sanitaci zmrzlinových strojů a nedostatečné provozní hygieně,“ vysvětluje Ivana Kučerová.

A jak ji poznat?

Kvalitu zmrzliny není možné odhadnout na sto procent, nicméně zákazníkům může podle Ivany Kučerové napovědět řada okolností. Mimo jiné je důležité se zaměřit na to, jak stánek vypadá, zda je v něm čisto, a jak čisté ruce má jeho obsluha. Tyto věci ostatně sledují i samotní hygienici. Nejčastějším prohřeškem přitom bývá zejména nedostatečné čištění zmrzlinových strojů a chladicích boxů.

Prodejcům nevyhovující zmrzliny hrozí pokuta, obvykle ve výši dva až tři tisíce korun.

Spustit audio

Související