Příběhy učených žen

17. listopad 2017

Pohnuté příběhy dam, které usilovaly o vzdělání a vědeckou dráhu v době, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno, vypráví profesor Ivo Kraus z katedry pevných látek Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, popularizátor přírodních věd a autor řady knih z historie vědy. Duchovní a intelektuální cestou, trvající od 4. století až do současnosti, nás provede spolu s astrofyzikem Jiřím Grygarem.

První část cyklu o výjimečně nadaných a cílevědomých ženách, vzdělaných v přírodních vědách, nás nás zavede do doby před 1600 lety za alexandrijskou matematičkou, astronomkou a filozofkou Hypatií, kterou nakonec zabil zfanatizovaný dav.

V druhém díle se seznámíme s vynikající astronomkou konce 18. a začátku 19. století, jejíž rodina má dokonce kořeny na Moravě: s Karolinou Herschelovou – objevitelkou komety. Do historie se zapsala i řadou dalších astronomických objevů.

Čtěte takéPříběhy učených žen II.

Následuje příběh o nezlomném odhodlání a odvaze Sofie Kovalevské, která se musela kvůli splnění svého snu naoko provdat a odejít studovat do ciziny, aby se jí nakonec dostalo mezinárodního uznání. Jako první žena získala doktorát z matematiky, stala se členkou akademie věd a řádnou profesorkou na univerzitě – a zařadila se tak mezi nejúspěšnějších matematičky evropské historie.

Pominout nelze ani nelehké osudy zřejmě nejúspěšnější a nejobdivovanější vědkyně všech dob: fyzičky a chemičky Marie Curieové-Sklodowské, dvojnásobné nositelky Nobelovy ceny – za výzkum radiačních jevů a za objev radia a polonia.

Cyklus uzavírá životní příběh další veliké jaderné fyzičky 20. století – Lise Meitnerové, která musela těžce překonávat nejen předsudky vůči vzdělání a uplatnění žen, ale v rodném Německu i antisemitismus. Ve světě jí však objevy týkající se jaderného štěpení těžkých kovů přinesly mimořádné uznání.

Připravila: Jana Olivová

autoři: Jana Olivová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • Ženy, které tvořily hudbu

    Ženy – tvůrkyně. Dlouho panoval názor, že jde o protimluv, přesto není hudební historie na jména skladatelek chudá. Pět žen, které tvořily hudbu, v seriálu Kontexty.

  • Ženy, které byly inspirací

    Komu psal Jaroslav Hašek milostné dopisy a kdo ovlivnil pozdního Leoše Janáčka? Portréty žen, které známe – anebo také neznáme – jako inspirátorky díla významných mužů.