Protest proti rozšíření těžby v dole Turów: Stovky lidí vytvořily živý řetěz

29. duben 2019 09:54

Kvůli plánovanému rozšiřování těžby v polském dole Turów se v neděli protestovalo na česko-polsko-německé hranici u Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Stovky lidí vytvořily živý řetěz, účastníci tak protestovali proti rozšíření těžby dolu Turów

Na akci svolanou spolky ze všech tří zemí dorazily podle pořadatelů stovky lidí. Aktivisté se sešli především kvůli obavám z další ztráty podzemní vody v důsledku těžby.

Vedení Libereckého kraje taky žádá, aby se důl choval ekologicky a jednal s okolními obcemi, vysvětluje hejtman Martin Půta za Starosty pro Liberecký kraj: „Chceme, aby se majitel dolu i elektrárny přestal tvářit, že vliv elektrárny a dolu končí na hranicích. Myslím, že to, co je na tom pikantní, je to, že nejbližší měřicí stanice v Polsku je asi čtyřicet kilometrů od dolu.“

Protesty proti rozšíření dolu Turów 28. dubna 2019

Obce na Frýdlantsku se potýkají s úbytkem vody. Na případné další ztráty se připravují už teď. Podle vedení obcí těžba v dole Turów souvisí s úbytkem podzemní vody. Vedení polského dolu to odmítá.

Těžba na úbytek podzemních vod vliv nemá, tvrdí vedení dolu

Obce nečekají na to, až polská strana změní postoj, ale jednají samy, vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS: „Úpravna vody v Bílém Potoce je ve zkušebním provozu, akumulace vody se tam zvýšila téměř dvojnásobně. Dalším opatřením jsou přivaděcí řady z Frýdlantu na Bulovku a z Frýdlantu do Kunratic, kde posilujeme místní vodní zdroje z lokálního.“

Frýdlantsko trápí ubývání spodních vod. Starostové viní důl Turów

Sucho - vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Starostové ve Frýdlantském výběžku se obávají ztráty zásob spodní vody. Podle nich na vysychání studen a potoků má vliv dolování hnědého uhlí z polského hnědouhelného dolu Turów. Skupina PGE, které důl a elektrárna patří, vliv na úbytek vody popírá. Ministerstvo životního prostředí přislíbilo pomoc. Jedná s polskými protějšky a také připravuje projekt s Českou geologickou službou. Už v příštím roce plánuje na Frýdlantsku dvacítku monitorovacích vrtů.

Vedení dolu Turów odmítá, že by měla těžba vliv na úbytek podzemní vody. Podle ředitele Slawomíra Wochny se důl chová ekologicky. Těžbu podle něj hlídá v souvislosti s emisemi 550 monitorovacích zařízení v celém okolí.

Jednání s polským dolem Turów chce vést také Liberecký kraj. Připojí se i aktivisté. V květnu se budou moci lidé se svými podněty zapojit do takzvané studie EIA, která bude posuzovat vliv těžby na životní prostředí v okolí dolu.