První očkovací centrum v Libereckém kraji začne s vakcinací dětí od 5 do 11 let proti koronaviru v lednu

28. prosinec 2021 09:15

V prvním týdnu v lednu 2022 začne první očkovací centrum v Libereckém kraji s vakcinací dětí od 5 do 11 let proti covidu-19. Kde a jak se bude ještě očkovat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Jako první začne vakcínu dětem v lednu 2022 podávat očkovací centrum v Liberecké nemocnici. Očkovat už začali také první pediatři. Podle zástupkyně Sdružení praktických lékařů po děti a dorost za Liberecký kraj Heleny Valentové je to hlavně tam, kde mají rodiče problém se do očkovacích center ve větších městech dostat.

Pokud rodiče chtějí děti ve věku od 5 do 11 let nechat očkovat, a chtějí využít očkovacích center, měli by je zaregistrovat v centrálním systému. Odtud jim přijde informace o termínu.

Liberecká nemocnice začne v očkovacím centru u krajského úřadu očkovat děti ve středu 5. ledna, prozatím každou středu. Podle krajského zdravotního rady Vladimíra Richtera z ODS by se postupně a podle zájmu měly přidat i další očkovací centra v Jilemnici, České Lípě a Jablonci nad Nisou.

Děti mohou i v očkovacích centrech očkovat pouze pediatři; očkuje se vakcínou Pfizer Junior, která má třetinou sílu.

Podle oslovených dětských lékařů se rodiče o očkování dětí zatím spíš informují. Vakcínu už dostaly první desítky dětí. V registračním systému pro očkovací centra jich bylo k 27. prosinci 2021 registrováno dalších 271, tedy necelé 1 procento z 33 tisíc dětí této věkové skupiny v Libereckém kraji.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související