Psí dárkyně krve aneb Krev může darovat i váš pes

26. červen 2019

Tak tohle je Julča, oficiálně tedy vznešeně Issa z Dančí paseky. A možná bude psí zachránkyně životů.

Její majitelka Liberečanka Monika Hartlová totiž svou výmarskou ohařku zapsala do registru dobrovolných psích dárců krve Červená tlapka. Ten založila paní Alice Bílá z Prahy poté, co pro nemocnou fenu své maminky obtížně sháněla krev. Liberecké Julče jsou dva roky, je zdravá a váží víc než dvacet kilogramů - to jsou podmínky pro zapsání do databáze. Podle veterináře Martina Kareše z Veterinární kliniky v Liberci Růžodole zvládne klidný a poslušný pes odběr krve bez problémů.

Může při něm ležet, ale i sedět, trvá to mezi patnácti minutami a půl hodinou. A to prý Julča uplacená pamlskem zvládne dokáže úplně bez probémů. Do celorepublikového registru, který spravuje Alice Bílá spolu se třemi nadšenými přáteli přihlásili manželé Hartlovi proto, že chtějí pomáhat ostatním psům. Podle Moniky Hartlové má každý pes své poslání, Julča bude třeba někdy v budoucnu psí hrdinkou.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.