Pustevny, Labská bouda nebo Ještěd. Jak se stavělo a staví v českých horách

23. červen 2023

Lidová secese, brutalismus a dnes minimalismus, který fandí ekologii a udržitelnosti. České hory se potýkají s turistickým náporem už od konce 19. století. Od té doby se tak v tuzemských pohořích začaly objevovat horské chaty. Jaká architektura patří do českých hor?

Řada lidí považuje rustikální styl za ideál horské architektury. Přitom za posledních více než sto let prošla česká horská architektura výraznou proměnou. Seriál Mozaiky přináší hned několik příkladů tuzemské horské architektury od 20. let 20. století až do dneška. Díky chatám na Pustevnách (Libušín a Maměňka) se seznámíme s představou lidové secese Dušana Jurkoviče, která vyniká nejen tvary, ale především svou takřka nenapodobitelnou barevností.

Pustevny v Beskydech

V bezprostřední blízkosti tohoto rustikálního beskydského skvostu vyrostla stavba moderní a současná, tedy lépe řečeno přestavba výstupní stanice lanovky na Pustevnách, jejímž autorem je Kamil Mrva a které dominuje beton, sklo a dřevo.

Stejný materiál určuje i přestavbu a dostavbu krkonošské Vrbatovy boudy. Stavební úpravy podle návrhu architekta Tomáše Hradečného v roce 2017 rozšířily stavbu o nové vrstvy i objem, pro nějž se architekt nechal inspirovat železobetonovými obrannými stavbami zdejšího kraje, tzv. řopíky.

Na dohled od Vrbatovy boudy vyrůstává z krajiny dominantní hmota hotelu Labské boudy z roku 1975 architekta Zdeňka Řiháka, který se inspiroval myšlenkami brutalismu a pozdní moderny. Pozoruhodná a na svou dobu výjimečná stavba vyvolává dodnes rozporuplné reakce.

Horský hotel a vysílač Ještěd

Nejvíce ikonickou stavbou českých hor je bezesporu horský hotel a vysílač na Ještědu architekta Karla Hubáčka. Byl dokončen v roce 1973 a dodnes je architektonickým fenoménem, který můžeme s máločím srovnávat.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.