„Rezignoval na plnění povinností.“ Soud potvrdil trest v případu utonutí dítěte na letním táboře v Českém Dubu

6. březen 2024 09:32

Odvolací Krajský soud v Liberci se v úterý 5. března 2024 vrátil k případu utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu. Tragická událost se stala v létě 2020. Soud potvrdil vinu táborového vedoucího, který měl na dítě dohlížet. Rozsudek je pravomocný. Jednání sledovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Krajský soud odvolání obžalovaného vedoucího zamítl. Za usmrcení z nedbalosti ho už v roce 2023 okresní soud potrestal dvouletou podmínkou. V době neštěstí muž zastupoval hlavního vedoucího, který byl zároveň vedoucím chlapcova oddílu. Obžalovaný se jednání nezúčastnil, už dříve ale vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a všem se omluvil.

Obžalovaný se bránil tím, že není jediný, kdo nese za smrt chlapce vinu. Odvolací soud mu ale nevyhověl, Českému rozhlasu to potvrdil státní zástupce Martin Tvrdík.

Okresní soud v roce 2023 muži nařídil uhradit škodu zdravotní pojišťovně a újmu prarodičům utonulého chlapce ve výši téměř jeden a půl milionu za duševní útrapy spojené s chlapcovou smrtí. Krajský soud rozhodl o zrušení této náhrady.

Odůvodnil to tím, že obžalovaný byl v době tragédie zaměstnancem spolku, který tábor pořádal. V takovém případě by tak měl platit spolek, jakožto zaměstnavatel. Pojišťovnu i prarodiče krajský soud odkázal na občanskoprávní řízení.

V létě 2020 byl chlapec s dětským táborem na koupališti v Českém Dubu a obžalovaný ho v té době měl na starost. Bezvládného těla dítěte si všimly dvě dívky z jiného oddílu. I přes laickou první pomoc a následnou resuscitaci chlapec v nemocnici zemřel.

Podle kamerových záznamů byl obžalovaný v době neštěstí s dalšími lidmi u kiosku na pivu, což sám potvrdil. Podle něj ale nenesl odpovědnost za smrt chlapce jenom on, ale i další vedoucí. To krajský soud z části potvrdil.

Vzhledem k tomu, že v době, kdy k tragédii došlo, obžalovaný zastával funkci hlavního vedoucího, bylo jeho povinností všechny ostatní poučit a dohlížet na jejich plnění povinností. Podle státního zástupce, potažmo soudu, na to rezignoval a nese tak největší podíl viny.

„Pokud se obžalovaný nepovažoval za vedoucího oddílu malých chlapců, měl jako hlavní vedoucí někoho ustanovit,“ řekl při jednání předseda senátu.

Soudce také uvedl, že lze souhlasit s námitkou, že k utonutí dítěte přispělo vícero faktorů, zároveň ale zdůraznil, že hlavním bylo nedbalostní chování obžalovaného. „Rezignoval na plnění svých povinností, které v pozici hlavního vedoucího v té době měl, a věnoval se jiným aktivitám neslučujícím se s výkonem funkce vedoucího tábora,“ dodal soudce.

autoři: Kateřina Hartmanová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související