S pěsničkú na světa kraj s Jankem Rokytou

18. duben 2013

Rozhlasový dokument „S pěsničkú na světa kraj s Jankem Rokytou“ připomene nedožité 75té narozeniny hudebního redaktora, dramaturga, publicisty, muzikanta a významného folkloristy Jana Rokyty. Hodinový dokument odvysílá na svých frekvencích Český rozhlas Ostrava v sobotu 20. dubna od 10.00 hodin.

S pěsničkú na světa kraj s Jankem Rokytou se vydáme ve vzpomínkovém dokumentu redaktorky ČRo Ostrava Dagmar Misařové na vlnách ostravského rozhlasu v čase jeho nedožitých 75tých narozenin. Jan Rokyta, rodák z Jasenné, spojoval lidi nejrůznějších profesí s láskou k lidové písni. Hudební redaktor a režisér, dramaturg, publicista, významný folklorista a zakladatel Cimbálové muziky Technik získal rozhlasovou legitimaci, která stále zdobí jeho stůl v legendární kanceláři 308 v budově Českého rozhlasu Ostrava, v roce 1953. Bylo mu tenkrát pouhých patnáct let.
„Jan Rokyta nejenže pečoval o náš národní poklad lidových písní, ale také jej mocně obohatil. V rozhlasových studiích natočil na 1200 lidových písní, což je neuvěřitelných 3600 minut. Zůstaly po něm v rozhlasovém archívu další stovky rozhlasových pořadů, mj. cykly Píseň domova, Zpěvem k srdci, Zazpívejte si s námi, Folklórní notování a taky třeba Polepšené pěsničky, které natočil se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem. Zavzpomínejte s námi na výjimečnou osobnost rozhlasu a folkloru v sobotu 20. dubna krátce po desáté hodině,“ zve k poslechu Dagmar Misařová.

Český rozhlas Ostrava také natočí na záznam posledního vystoupení Cimbálové muziky Technik, kterou Jan Rokyta založil v roce 1958 a byl její umělecký vedoucí. Koncert proběhne v sobotu 20. dubna v 19.00 hodin v Domě kultury města Ostravy. Závěrečný koncert CM Technik nese symbolický název Karpatský epilog.
Záznam koncertu odvysílá ostravské studio Českého rozhlasu v pořadech Píseň domova vysílané každou středu od 18.05 hodin.

Český rozhlas Ostrava naladí posluchači na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM nebo také na internetových adresách: www.rozhlas.cz/zive a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.

Spustit audio