Shakespearův Hamlet, Dvořákova Rusalka a Smetanovo Tajemství – Národní divadlo nabídne v příští sezóně dvacítku premiér

22. únor 2023

Režisérské duo SKUTR připraví jedno z nejslavnějších dramat Williama Shakespeara Hamlet. Mezi očekávané tituly v činohře patří také dramatizace oceňovaného románu Kateřiny Tučkové Bílá voda v režii Michala Vajdičky. Marián Amsler pak nastuduje na scéně Státní opery dramatizaci Mefista. Původem ruský dramatik a režisér žijící v Polsku Ivan Vyrypajev přímo pro pražskou činohru píše nový text s názvem Cherry Man. Absurdní černá groteska ironizuje společenskou hyperkorektnost.

Čtěte také

Opera oslaví Rok české hudby a 200. výročí narození Bedřicha Smetany. V květnu k tomu bude premiéra opery Tajemství v režii Ondřeje Havelky v nastudování dirigenta Roberta Jindry. Nová inscenace Dvořákovy opery Rusalka bude uvedena pod taktovkou Tomáše Netopila a v režii dua SKUTR. Ve Státní opeře se odehrají premiéry oper Nápoj lásky, Lady Macbeth mcenského újezdu a Nabucco.

Balet

Baletní soubor uvede mimo jiné projekt Holo Harmonies choreografa Maura Bigonzettiho, který propojí divadelní svět, nové technologie, virtuální realitu a hologram. Nabídku klasických titulů rozšíří Coppélia Ronalda Hynda podle Maria Petipy.

Laterna magika

Čtěte také

Laterna magika nabídne divadelní zpracování Nezvalovy novely Valérie a týden divů v režii Jakuba Šmída. V režii Petra Formana pak vznikne multimediální koprodukční projekt s Divadlem bratří Formanů Ptačí sněm.

Plány do budoucna

Dopady covidu, zdražené energie, divácká očekávání i konflikt na Ukrajině – to vše ovlivňuje aktuální divadelní provoz. Generální ředitel Národního divadla Jan Burian působí v této funkci deset let a v Mozaice hovořil kromě uměleckých plánů také o chystaných investicích a rekonstrukci Nové scény.

Ve čtvrtek 23. února od v 18.00 je na náměstí Václava Havla symbolické shromáždění k výročí napadení Ukrajiny Ruskem.

Spustit audio

Související