Situace v obci Nové Heřminovy

25. říjen 2002
Pod kůži

Skoro celou obec Nové Heřminovy na Bruntálsku zničila před několika lety povodeň. Tamní obyvatelé se ale okamžitě pustili do oprav a chtěli i podnikat. Po čtyřech měsících se ale dozvěděli, že jim podnikání nikdo nepovolí a že dům si zřejmě opravují zbytečně.

Na místě jejich obce by se totiž měla stavět dlouho plánovaná přehrada. Na rozhodnutí jestli a kdy přehrada bude, čekají pět let. Více už se dozvíme z reportáže redaktora České televize Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Nejistota a strach z budoucnosti. Takový je dnes osud lidí z Nových Heřminov na Bruntálsku. Velká voda jim před pěti lety zničila domy, majetek. Dnes však zjišťují, že je voda znovu zaplaví. Už pět let se totiž rozhoduje o tom, jestli jejich obec neskončí se vším všudy na dně plánované přehrady. Hovoří jeden z obyvatelů Nových Heřminov Horst Havelka.

Host (Horst Havelka): Jak se začalo mluvit o přehradě nebo o hrázi, tak člověk teď neví, má něco dělat nebo nemá dělat. Já nemůžu tady žít a čekat. Pokud budu mít dvacet let, pětadvacet můžu pět let deset let čekat až někdo rozhodne.

Redaktor (Pavel Janošec): Jeho slova potvrzuje další obyvatel obce Stanislav Jeřábek, který chtěl po nákladné opravě domu začít i podnikat.

Host (Stanislav Jeřábek): Je to směsný ale pštrosí farmu třeba bych tady mohl zavíst. Na to je potřeba oplocení na to je potřeba nějaký příbytek, že. No bohužel to si nemůžu dovolit.

Redaktor (Pavel Janošec): Existuje ovšem ještě další problém. Stát totiž do území, které má skončit na dně přehrady, stále investuje nemalé částky peněz. Hovoří o tom další z obyvatel obce Radomír Jílka.

Host (Radomír Jílka): Lidé nejsou schopni pochopit na jedné straně proč se do území cpou desítky miliónů ve formě dotací na opravy a výstavby vlastně nových finančních celků a na druhé straně se tři milióny dávají na studie, které tendenčně preferují likvidaci stejného území.

Redaktor (Pavel Janošec): Starosta Nových Heřminov Antonín Maňák toto vyjádření potvrzuje.

Host (Antonín Maňák): Po roce 1997, což je paradox, ten tok těch financí tady v žádném případě neustál, naopak realizovalo se tady vodovod řádově osm miliónů korun a to je taky paradox, myslím že tuhletěch osm miliónů korun se našlo na ministerstvu zemědělství a ministerstvo zemědělství vlastně dneska by mělo, si myslím, významným způsobem rozhodovat jestli přehrada ano nebo ne.

Redaktor (Pavel Janošec): Jak se tedy ke konečnému rozhodnutí, jestli povolit nebo nepovolit přehradu staví ministerstvo zemědělství. Hovoří jeho mluvčí Martin Severa.

Host (Martin Severa): Pokud se lidé ptají, jak dlouho ještě budeme čekat, tak se nemohou ptát tady na ministerstvu. Lidé tam se musejí ptát tam v regionu zastupitelstva a orgánů státní správy.

Redaktor (Pavel Janošec): A co na to tedy zastupitelstvo a správa moravskoslezského kraje. Odpovídá krajský hejtman Evžen Tošenovský.

Host (Evžen Tošenovský): Tady to tak není o tom, že by kraj nechtěl rozhodovat. My nejsme nositelé finančních prostředků a řešení povodňové ochrany. To rozhodnutí je opravdu na ministerstvu zemědělství. My doporučujeme, aby ta ochrana byla maximální.

Redaktor (Pavel Janošec): Úřady si tedy rozhodnutí zatím vzájemně přehazují. Lidé tak už pět čekají v nejistotě a obávají se o svou budoucnost. Obyvatelka Nových Heřminov Milada Jeřábková tyto obavy potvrzuje.

Host (Milada Jeřábková): Buď už ať nám řeknou jo, jestli ta přehrada bude a nebo nebude, protože jelikož jsou tu i mladí lidi, chtěli by tu stavět a nemůžou jo. Ta vesnice když zůstane zase nadále tak, tak vymře.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: pkv , spr , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu