Skutečný příběh zakladatelů rozhlasu. Historii vysílání sleduje drama Chyceni v éteru

9. květen 2023

Jedním z nových dramatických děl, kterými Český rozhlas oslaví sté narozeniny, bude třídílná série Petra Vodičky Chyceni v éteru. Odvypráví skutečný příběh zakladatelů rozhlasu. A zavede nás i na místo, kde skupina odvážlivců odstartovala pravidelné rozhlasové vysílání na našem území. Podnikatele v oblasti radiotelefonie si zahrál Martin Finger a Jaroslav Plesl.

„S ohledem na to, že to režíruju, jsem zvolil takový přístup ‚doufám, že to  vyjde‘. Většinou si to představuju v té konkrétní podobě, i když některé věci třeba nemusí dávat smysl z hlediska nějaké barevnosti nebo dramatičnosti. Pak se tomu pomůže tím provedením, které já mám ale jenom v hlavě a nikdo o něm neví. V tomhle smyslu je ta dramatizace možná trochu pro někoho nečitelná. Pro mě bylo strašně těžké dostat se do bodu, kdy mám tu jistotu a můžu říct, že takhle to v té době bylo a takhle to s těma dvěma bylo. Do toho jsem se vlastně nedostal a nevím, jestli se do něj dá dostat,“ popisuje tvůrčí proces při vzniku seriálu Chycení v éteru dramatik a režisér Petr Vodička. 

Z jakých pramenů režisér při psaní čerpal? Jak roli podnikatele Svobody uchopil herec Martin Finger? A jaké zvláštnosti tvůrci při vzniku objevily? Poslechněte si celý rozhovor s režisérem Petrem Vodičkou a hercem Martinem Fingerem.

autoři: Antonín Pfeifer , Monika Suchanková
Spustit audio

Související