Smrtelná nehoda ve Vítkovických železárnách

8. listopad 2002
Pod kůži

Obrovský komplex Vítkovických železáren je svědkem smrtelné nehody. Pavel Horsák odjížděl z práce ve služební Felicii. Přes vrátnici však už neprojel. Těsně před výjezdem z železáren do auta narazila lokomotiva. Podle policie jel Horsák nepřiměřenou rychlostí. Rodina ovšem tvrdí, že Horsák nemohl přejezd vůbec vidět.

Značku přejezdu totiž údajně zakrýval stojící kamion. Více už v reportáži redaktora České televize Ostrava Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Tragická nehoda se stala v komplexu Vítkovických železáren v Ostravě. Areál závodu je obrovský. Je v něm proto řada železničních přejezdů, po kterých vlaky dopravují materiál z jedné části závodu do druhé. Před vjezdy závodu upozorňují dopravní značky na četnost přejezdů a upravují povolenou rychlost. Tehdy bylo úterý ráno. Prvního března 2002. Pavel Horsák nasedl do služební Felície. Ze závodu však už nevyjel. Těsně před vrátnicí do auta narazila lokomotiva. Pavel Horsák byl na místě mrtev. Jeho manželka Eva Horsáková tvrdí, že k nehodě došlo kvůli kamionu, který stál před přejezdem a bránil ve výhledu.

Host (Eva Horsáková): Já vám ukážu fotku, která vlastně deklaruje, jakým způsobem to vypadalo v den, kdy manžel přijížděl k vlakovému přejedu, kdy tady stál takto velký kamion. Zcela zakrýval značku.

Redaktor (Pavel Janošec): Tragickou událost kromě policie vyšetřoval také inspektorát bezpečnosti práce. Jeho pracovníci vyslechli zaměstnankyni, která ze své kanceláře měla možnost místo havárie vidět. O zjištění na základě tohoto výslechu hovoří pracovník inspektorátu bezpečnosti práce Jan Šosták.

Host (Jan Šosták): Dle výsledků této výpovědi nebylo vůbec prokázáno, že by stál před tou kolejí nějaký kamion.

Redaktor (Pavel Janošec): Podle policie byl na vině Pavel Horsák. Jel údajně nepřiměřenou rychlostí. Vydali jsme se na místo nehody a zjistili jsme, že přímo před přejezdem jsou na silnici vyznačena vyhrazená místa pro stání kamionů, které čekají na vážení. Nikdo sice neprokázal, že v den nehody stál u přejezdu kamion, ale kamiony před železničním přejezdem skutečně stávají. Zakrývají značku a brání ve výhledu. Hovoří opět pracovník inspektorátu bezpečnosti práce Jan Šosták.

Host (Jan Šosták): Ten kamion tu dopravní značku, která vlastně označuje železniční přejezd zakrývá a ten řidič, pokud by tam byl v tom podniku cizí, mohl by to snadno přehlédnout, Ale v daném případě, pan Horsák tam byl letitý zaměstnanec, tudíž musel znát dobře všechny komunikace.

Redaktor (Pavel Janošec): Manželka Pavla Horsáka je přesvědčena, že manžel nehodu nezavinil. Zástupci železáren v současné době studují záběry šetření policie. Své stanovisko ještě nevydali. Ať už má být závěr vyšetřování jakýkoliv, stále hrozí nebezpečí, že nehody na tomto přejezdu se kvůli stání kamionů mohou stát prakticky kdykoliv.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: spr , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu