Snaží se senátor Žantovský zviditelnit?

15. červen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Nedávná demonstrace republikánské mládeže v Bohumíně vyústila v politickou přestřelku. Senátor ODA Michael Žantovský obvinil Českou policii, že proti pravicovým extrémistům, kteří podle něho provolávali rasistická hesla, dostatečně nezasáhla. Bohumínský starosta Petr Vícha na to reagoval tvrzením, že Žantovský celý případ zneužil ke svému zviditelnění.

Nedávná demonstrace republikánské mládeže v Bohumíně vyústila v politickou přestřelku. Senátor ODA Michael Žantovský obvinil Českou policii, že proti pravicovým extrémistům, kteří podle něho provolávali rasistická hesla, dostatečně nezasáhla. Bohumínský starost a Petr Vícha na to reagoval tvrzením, že Žantovský celý případ zneužil ke svému zviditelnění.

Republikánská mládež organizuje své demonstrace na Karvinsku poměrně často. Jejich akce provázejí mimořádná policejní opatření. Na televizních záběrech z nedávné demonstrace v Bohumíně je však jednoznačně zaznamenáno, jak skupinka skinheadů křičí hesla: "Čistý svět a žádnou toleranci, cikánům nedávejme šanci". Senátor Michael Žantovský to považuje za projev rasismu a podal proto trestní oznámení na neznámého pachatele.

Michael Žantovský: ODA se nehodlá smířit s tím, že navzdory slibům vládních představitelů nadále dochází k netrestaným útokům proti toleranci a rasové snášenlivosti. Pachatelé těchto činů jsou jasně identifikovatelní a povaha jejich chování je nesporně v rozporu se zákonem.

Organizátor akce Martin Kleinedler z republikánské mládeže je však přesvědčen, že zmiňovaná hesla nejsou projevem rasové nesnášenlivosti.

Martin Kleinedler: Jsem velmi šokován přístupem pana Žantovského. Toto heslo má znamenat: Čistý svět jsou měřené odpadky, toxikománie atd. Cikánům, že nemáme dávat šanci ohledně neustálého zvýhodňování. Ta minulost je jednat o zhanobení těchto obyvatel nebo tak dále. Pan Žantovský si to myslí úplně v jiném smyslu.

Faktem je, že desítky Rómů z Bohumína mají z rasových útoků pravicových radikálů obavy. Více než 160 z nich už podepsalo petici proti akcím republikánské mládeže, kterou obviňují z rasismu. Bohumínská radnice se s Romy dohodla, že na pravicové radikály podají společně trestní oznámení. Chtějí využít policejních záběrů i videozáznamů městského úřadu, který pořídili přímo na demonstracích extrémistů. Starosta Bohumína Petr Vícha proto na prohlášení senátora Michaela Žantovského, který oznámil, že kvůli demonstracím republikánské mládeže podává trestní oznámení, reagoval velmi zdrženlivě.

Martin Kleinedler: Velmi oceňuji, že si toho všímá na základě televize i pan Žantovský. Myslím si, že si jenom přihřívá politickou polívčičku, protože on ty problémy tady skutečně nezažívá. A přestože by policie měla sama vyšetřit, pokud zjistí trestný čin, tak trestní oznámení bude podáno a je věcí policie, zda vyšetří a vznese obvinění. Dokonce jedno obvinění bylo přímo na místě už i vzneseno, takže já takové ty prohlášení politiků, kteří jsou strašně daleko od té skutečné pravdy příliš neoceňuji.

Podle severomoravské policie se trestná činnost s rasovým podtextem prý nijak dramaticky nezvyšuje. Na oficiálních internetových stránkách vedení policie uvádí, že nejde o organizované útoky. V loňském roce bylo za tuhle činnost obviněno 113 osob.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: ada , mta , spr
Spustit audio

Více z pořadu