Souboj Pogačara s Vingegaardem pokračuje v časovce. ‚Rozdají se karty do posledního týdne,‘ říká Tesař

18. červenec 2023

Cyklisty na Tour de France čeká v 16. etapě jediná časovka letošního ročníku. Aktuálně druhý Slovinec Tadej Pogačar by v ní chtěl zažít deja vu a stejně jako před třemi lety zamířit za vítězstvím.

V roce 2020 Tadej Pogačar šokoval cyklistický svět. Při časovce na vrchol Planina krásných dívek v pohoří Vogézy smazal skoro minutové manko na krajana Primože Rogliče a stal se druhým nejmladším vítězem Tour de France.

Teď závodníci pojedou proti chronometru v podhůří Alp, a i když etapa měří jen 22 kilometrů, svým kopcovitým profilem bude vrchařům sedět.

„Časovka určitě napoví, jak na tom ti nejlepší jsou a rozdá karty do posledního týdne,“ říká pro Radiožurnál Sport bývalý český jezdec Lubor Tesař. Tadej Pogačar je po volném dni v lepší pozici, než před třemi lety. Na lídra, také vynikajícího časovkáře Jonase Vingegaarda z Dánska, totiž ztrácí pouze 10 sekund. Pogačar se snažil Vingegaarda setřást nástupem v posledních metrech nedělní 15. etapy. Majitel žlutého trikotu a obhájce titulu se ho ale držel jako klíště.

Pogačar si souboj užívá

A sám Slovinec proto vyhlíží napínavou bitvu. „Na historii se ani jeden z nás moc nekouká. Navzájem se ženeme k tomu, abychom se zlepšovali. Netuším, kdo z nás má psychologickou výhodu. Já mám svoji hlavu, on tu svou. Ten souboj si užívám, je to dobrý duel a já ho hodně respektuju.“

„Jsou dva scénáře. Buď jeden z nich získá nějaký rozhodující náskok, nebo jsou opravdu tak vyrovnaní, že rozdíl mezi nimi zůstane podobný. To by si to pak rozdávali o to víc v několika těžkých etapách v posledním týdnu,“ navazuje na Tadeje Pogačara Lubor Tesař.

16. etapa, ve které cyklisté nepojedou v pelotonu, ale každý sám, začne krátce po 13. hodině. I kdyby aktuálně druhý Pogačar zvítězil a oblékl žlutý trikot pro celkového lídra, nebude mít úplně vyhráno. Letošní Tour pak totiž nabídne ještě šest etap, a také horské zkoušky v Alpách a Vogézách.

Spustit audio

Související

Sledujte nás