Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří
V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila. A o půdě a také o špaldovém koláči bude povídání Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.
- 30 dkg špaldové mouky
- 4 žloutky
- 12 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 2 lžičky sody
- špetka vanilky
- 30 dkg mletého máku
- 10 dkg strouhaného perníku
- med
- švestky
Mouku smícháme se sodou, spojíme s měkkým tukem, cukrem a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a vyložíme s ním vymazaný vysoký plech. Okraje mírně zvedneme. Naskládáme půlky švestek, které podle kyselosti pokapeme medem a zasypeme mákem, který jsme smíchali s perníkem. Vše pokapeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.