Spějme dál. Vzpomínka na náčelnici České obce sokolské a Ještědské župy Jarinu Žitnou

Když se řekne Sokol, naskočí automaticky nejen jeho členům jméno Jariny Žitné, náčelnice České obce sokolské a také autorky několika spartakiádních skladeb. Zemřela před dvěma lety, v 88 letech.

Čtěte také

Jarina Žitná se Sokolu věnovala do svých posledních let a její odkaz tak zůstává stále živý u pamětníků i u nejmladší generace.

„Je to úžasné, protože Sokol se snaží právě nabudit nové děti a přináší nové inovace, barevné věci, které děti baví a další věci, takže za mě úplně určitě žádná historie,“ potvrdila v jablonecké Sokolovně jedna ze cvičitelek, paní Marta Skalická.

„Já jsem osobně poznala Jarinu až v 90. letech, i když podle jména jsem ji už znala, to byla výborná cvičitelka a autorka několika spartakiádní skladeb. Ona byla opravdu osobnost, bez které si nedovedeme představit, že by ty slety byly,“ zavzpomínala na náčelnici Jarinu Žitnou.

„Ta naše ústřední cvičitelka nás pořád nemohla seřadit, ten dav, načež tam přišla Jarina, vzala mikrofon a řekla ‚Tak holky zvedněte ruku, sloupec ten a ten, řada ta a ta o dva kroky vpřed,‘ a prostě ta to tak přesně zorganizovala, takhle na dálku, že jsme hned věděly, kam máme jít, co máme udělat, nebyly žádné zmatky,“ přidala i osobní zkušenost ze cvičení na Strahově.

A jak paní Skalická také prozradila, životním krédem Jariny Žitné bylo: Spějme dál. Podle této věty nazvala i jednu ze svých skladeb: Neustrnout v minulosti, jít pořád dopředu, nevzdávat se a po každém pádu se znovu postavit na nohy, v životě i ve sportu.

V jablonecké sokolovně natáčela redaktorka Jana Švecová, poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související