Sto let Domu umění v Brně

15. prosinec 2010

Jedna z nejvýznamnější brněnských výtvarných galerií Dům umění slaví sto let a v těchto dnech tam připravili ohlédnutí za touto dlouhou etapou. Výstava potrvá do 13. února.

V hlavní budově Domu umění se představí stavební historie budov, archiválie a dokumenty z počátečního období výstavní činnosti Domu umělců, tvorba německých a rakouských umělců – členů uměleckých spolků z meziválečného období, včetně plakátové produkce, doprovázející výstavní činnost Domu umělců a ukázek ze sbírky V. Oppenheimera, jednoho z brněnských sběratelů a organizátorů kulturního života. Poválečná desetiletí se soustředí především na období, kdy se Dům umění pod vedením jeho ředitele Adolfa Kroupy stal významným kulturním centrem. Tuto skutečnost budou reflektovat ukázky děl z výstav padesátých a šedesátých let, které se vrátí k uměleckému odkazu zakladatelů českého moderního umění (mj. Josef Čapek, Bohumil Kubišta, Josef Šíma, Jan Zrzavý, Emil Fila, Antonín Procházka, Toyen) a následně pak ke tvorbě členů brněnských tvůrčích skupin, jež zanikly v období normalizace (Brno 57, Profil 58, M Brno, Parabola).

V Domě pánů z Kunštátu se objeví některé osobnosti posledních desetiletí 20. století, jejichž práce se vymykaly požadavkům oficiální kulturní ideologie, které se podařilo v Domě umění vystavit v průběhu osmdesátých let, ještě před politickým zvratem na konci tohoto desetiletí – tuto situaci budou evokovat díla několika z nich (mj. Jiří Kolář, Milan Knížák, Václav Boštík, Adriena Šimotová, Zdeněk Sýkora, Eva Kmentová, Jiří John, Stanislav Kolíbal, Karel Malich). Expozice obracející se k současnosti bude uzavřena ukázkami tvorby umělců, kteří zde vystavovali na přelomu tisíciletí (např. Tony Cragg, Jiří Georg Dokoupil, Magdalena Jetelová, Arnulf Rainer, Daniel Spoerri). Dlouholetou tradici výstav fotografie (od existence Kabinetu fotografie Jaromíra Funka, první výstavní síně u nás, jež soustavně prezentovala fotografii) připomene soubor děl autorů představujících různá období dějin české fotografie od meziválečných let po současnost.

Samostatnou součástí projektu bude prezentace galerie G99, zaměřená na tvorbu nejmladší umělecké generace.

Další podrobnosti si poslechněte v rozhovoru Pavla Ryjáčka s ředitelem Domu umění města Brna Rostislavem Koryčánkem, který byl telefonickým hostem ranní Mozaiky.

autor: Veronika Žajdlíková
Spustit audio