Svěží novinky skladatelů 70+

10. listopad 2019

Frederic Rzewski: A Dog´s Life/ Psí život. Hraje Daan Vandewalle, Ostravskou bandu diriguje Peter Rundel. - Christian Wolff: Small Orchestra Piece/ Malý orchestrální kus. - Petr Kotík: Wednesdays at RW on Spring Street. Hraje Hana Kotková (housle), Ostravskou bandu diriguje Petr Kotík. - Alvin Curran: Shofar Rags. Na jemenský šofar z rohu antilopy kudu, syntezátor a klavír hraje Alvin Curran.

„Nechápu, proč někteří lidé mají strach z nových nápadů, já mám strach z těch starých,“ nechal se kdysi slyšet John Cage. Fenomenální klavírista a skladatel Frederic Rzewski dodává, že aby nové nápady přicházely, je třeba nedělat vůbec nic: „Pokud pořád od rána do večera pracujete, přijdete jen na staré nápady. Některé mohou být velmi dobré, ale jsou staré.“

V Ostravě představil Rzewski letos v srpnu svěží novinky za své tvorby, stejně jako další skladatelé věkově osmdesát plus: Christian Wolff a Alvin Curran. Do Ostravy je pozval umělecký ředitel festivalu Petr Kotík, který se ve své nové skladbě odkazuje na otevřené středy u Roberta Wilssona.

V rozhlasové premiéře představujeme čtyři skladby čtyřech originálních skladatelů dneška. Záznamy z koncertů Ostravské dny 2019 z Trojhalí Karolina a Starých koupelen Dolu Hlubina. Slovem provází Renáta Spisarová, na Ostravských dnech natáčel tandem Lubomír Výrek a František Mixa. Připravila Ostrava.

Spustit audio