Tomáš Akvinský v souvislostech. Rozhlasové pásmo k 750. výročí úmrtí světce, filozofa a teologa

6. březen 2024

Pořad přináší vhled do života a rozsáhlého díla Tomáše Akvinského (1225–1274), který změnil výklad teologie ve své době. Jeho myšlení oslovuje významné filozofické směry dodnes. Večer na téma přibližuje i historické reálie 13. století a hledá odpověď na otázku, jestli se naše doba od středověku opravdu tolik liší. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Zdeněk Bureš, Jiří Miroslav Valůšek a Eliška Kánská
Připravily: Eliška Kánská a Anežka Šujanová
Dramaturgie: Eva Schulzová
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 6. 3. 2024
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.
V pořadu zazní úryvky z rozhovoru s doc. Mgr. Petrem Dvořákem, Ph. D., z Katedry filozofie a patrologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a s řeholní sestrou Jordánou Kleinwächterovou, dominikánkou.

Život a dílo Tomáše Akvinského přiblíží posluchačům docent Petr Dvořák z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Kdo jsou dominikáni a jak souvisí s Akvinským? O tom bude mluvit řeholní sestra Jordána z řádu dominikánů.

Pořad sleduje Tomášův život od raného dětství přes roky studia až k jeho roli pedagoga a významného církevního učence, jehož výklad rozhodl důležité spory a neshody v církvi. Jak ale může 700 let staré dílo ovlivnit dnešního člověka? I o tom bude řeč!

V pořadu zazní úryvky z Akvinského děl Suma teologická a Suma proti pohanům. Své místo má ve Večeru na téma i světcova poezie. Kromě děl Tomáše Akvinského dostane prostor i Úvod do Sumy teologické sv. Tomáše Akvinského autorů Emila Soukupa a Artura Pavelky a kniha Martiny Nodla Středověk v nás.

autoři: Eliška Kánská , Anežka Šujanová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.