TOP 09 a ČSSD se zatím nedohodly na spolupráci na pražském magistrátu

30. květen 2013

Jednání TOP 09 s ČSSD o nové podobě vlády nad Prahou skončila i dnes neúspěchem. Podle TOP 09 bylo jednání složité a bouřlivé, podle sociální demokracie jednala TOP 09 z pozice síly. Obě strany se po jednání vzájemně obviňovaly z toho, kdo je méně ochotný ke kompromisům. I přesto by se měla v pondělí konat další schůzka.

Strany se neshodly na většině bodů, které si ČSSD dala jako podmínku pro případnou podporu.

„Hledání shod bude opravdu velmi, velmi náročné, protože některé návrhy sociální demokracie jsou nejen naprosto nepřijatelné z hlediska řízení Prahy a naprosto odporují demokratickým principům, na kterých je TOP 09 a její politika založena,“ myslí si šéf zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra.

Sociální demokraté zásadně odmítají ustoupit u zdražování jízdného v MHD, konzultací změn územního plánu nebo u zadávání výběrových řízení.

Některé požadavky jsou podle TOP 09 socialistickým populismem.

„Pokud má ČSSD pocit, že nemůžeme kupovat podíly v městských firmách, abychom navýšili příjmovou stránku, a na druhé straně odmítají přenášet dopady hospodaření hlavního města Prahy, to znamená vodné, stočné, jízdné, na občany hlavního města Prahy, tak to se nezlobte, to je něco, co je naprosto nepřípustné,“ vysvětlil Vávra.

Pro TOP 09 jsou zase naprosto nepřijatelní komunisté v řídících orgánech městských firem.

„Součástí politické kultury by mělo být, aby v největší městské firmě, která je adresátem 16milionové dotace z rozpočtu hlavního města Prahy, byly zastoupeny všechny politické strany. Nicméně veďme o tom debatu,“ brání myšlenku šéf zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

Ze skoro 30 požadavků je shoda maximálně na třech. Třeba na tom, že ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 nepřevede na Prahu státní nemocnice.

„TOP 09 nese odpovědnost za celé jednání, také za to, že příští čtvrtek bude zvolen nový primátor a nové vedení hlavního města Prahy, a já bych v tu chvíli očekával možná trochu víc vyjednávacích schopností, protože my jsme opoziční stranou, my pouze nabízíme jakousi spolupráci na vyřešení problému, který vznikl odvoláním primátora, a my prostě budeme čekat, co TOP 09 přednese,“ upozornil Poche.

„Pokud hodlá TOP 09 nadále prostřednictvím pofidérních jednání hazardovat s tím, jakým způsobem bude řízeno město po příštím týdnu, a blokovat dosažení shody, je to především signál právě pro občany hlavního města Prahy,“ dodal.

Jednání ještě neskončila

Sociální demokraté ale vyjednávání o podpoře menšinové vlády TOP 09 v hlavním městě ještě neukončili. O dalším postupu chce vedení pražské ČSSD rozhodnout o víkendu a v pondělí by měli zástupci TOP 09 a ČSSD zasednout k dalšímu jednání.

Pražská ČSSD se se zástupci TOP 09 sešla podruhé. Už v pondělí sociální demokraté předložili vedení TOP 09 podmínky, za kterých jsou ochotni vyjednávat o nové podobě vedení hlavního města.

Zastupitelé ČSSD Petr Dolínek (vlevo) a Daniel Hodek (vpravo), uprostřed předseda klubu zastupitelů ČSSD Miroslav Poche

Pražská ODS vyjednávání o nové koalici s TOP 09 přerušila do doby, dokud ta povede jednání s ČSSD. Podle exprimátora Bohuslava Svobody odmítá ODS diktát ze strany svého bývalého koaličního partnera a je připravená být v opozici.

„Od ODS jsme pouze obdrželi dopis, ve kterém nám říkají, že do 30. 5. budou nějakým způsobem reagovat. Vstup jsme žádný nedostali a dalším vstupem, který jsem nedostal v písemné podobě, ale pouze z médií, bylo prohlášení, že po tu dobu, co budeme jednat s ČSSD, nebudou jednat oni s námi,“ potvrdil Vávra.

„Samozřejmě pokud se ODS probere ze své letargie a nečinnosti, má dveře otevřeny. Ale z jejích výstupů to zatím nepředpokládám,“ uzavřel.

autoři: jac , mak , teb , nib , Kristina Winklerová
Spustit audio