Třetí titul mistryně republiky a medaili z mistrovství světa v Táboře, vyjmenovává Zemanová cíle pro cyklokrosovou sezonu

29. listopad 2023

Podzimní a zimní měsíce patří ve světě cyklistiky cyklokrosu. I proto si do studia Radiožurnálu Sport moderátor David Novotný pozval českou reprezentantku Kristýnu Zemanovou. V pořadu Na place si povídali o přípravě na světový šampionát, který v únoru 2024 hostí jihočeský Tábor. Jaký trenér přivedl Zemanovou k cyklokrosu? Ví mladá česká závodnice, proč závodnici a závodnice z Nizozemska a Belgie naprosto dominují? Poslechněte si celý rozhovor.

Kristýno, jaké cíle si kladete do dalších závodů, které vás čekají?

Je těžké si určit nějaké cíle, protože se to v elitní desítce neustále střídá. Každopádně ve Světovém poháru bych chtěla být stabilně právě v té top ten. Na domácí půdě pro mě je motivací zůstat nadále neporažená Určitě bych chtěla přidat třetí titul mistryně republiky, což je asi hlavní cíl sezony. Medaile z mistrovství Evropy tento rok už mám, takže teď už tak nějak přípravy směřují k mistrovství světa, které je příští rok v Táboře. Nepohrdnu žádnou medailí z Tábora.

Trať, na které se pojede mistrovství světa, máš asi docela zmáknutou, ne?

Jo. Jezdí se tam Světový pohár. Kdysi tam byl i TOI TOI Cup a občas tam máme i soustředění. Sice je to daleko od mé rodné Boleslavi, ale je to v podstatě doma.

Kdy se u tebe rozhodlo, že se budeš věnovat masochistickému cyklokrosu? (smích)

Ani nevím. Mamka nikdy nesportovala, táta dřív dělal atletiku, pak začal jezdit na kole, ale jezdil jen tak nějak maratony pro srandu. Mamka pak začala lehce jezdit také, aby dělala něco pro sebe. Rodiče mě tak ve třech letech posadili na kolo a jezdila jsem s nimi.

Spíš jsem dřív chodila na tréninky atletiky, ale k žádnému závodu nedošlo. Tréninky atletiky a cyklistiky se pak začaly časově křížit, takže jsem si musela vybrat. Rozhodla jsem se nakonec pro kolo, na kterém jsem začala od šesti let závodit a už jsem u toho zůstala.

Jaká byla cesta Kristýny Zemanové k cyklokrosu? Blýská se nyní českému cyklokrosu na lepší časy? Poslechněte si celý rozhovor.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: David Novotný , rej
Spustit audio

Související