Tři roky se vědci brněnské Mendelovy univerzity zabývali Hranickým krasem. Jaké představili výsledky?

20. březen 2024

Krajina v celku a krajina v detailu. To je název projektu týmu vědců brněnské Mendelovy univerzity. Tři uplynulé roky se v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku zabývali výzkumem Hranického krasu. Jeho součástí je i nejhlubší sladkovodní propast světa.

Vědci Hranický kras už zkoumají více než 60 let. Poslední tři roky tam ale probíhalo speciální bádání. Dosud vědci kras i propast zkoumali samostatně. Tento projekt Mendelovy univerzity byl ale komplexní.

Zaměřili se na geologii, hydrologii, pedologii, speleologii, sociologii a krajinu. Výsledky svých zkoumání včetně desítek fotografií, grafů a modelů prezentují na výstavě na Staré radnici, zájemci si ji můžou prohlédnout až do 11. srpna.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Z posledního bádání je zajímavá například informace o znečištění spodních vod, ve 100 metrů hlubokých vrtech hydrologové objevili stopy léčiv a pesticidů. Zaujmout mohla také informace o netopýřím trusu – guámu.

Vědci prokázali, že tito živočichové obývali podzemní Hranického krasu už před 15 tisíci lety. Sociologové a krajináři pak poukázali na turistický potenciál Hranického krasu. Pro samosprávu je podle nich Hranický kras tvořený jeskyněmi a propastí spolu s teplickými lázněmi ideálním atraktivním trojúhelníkem a jakousi výzvou pro zlepšení turistického rozvoje celé oblasti.

Starosta Hranic Daniel Vitonský z hnutí ANO ale přiznává, že dosud chybí strategický přístup k rozvoji celé lokality. „V tuto chvíli město Hranice jako jediné z celého státního aparátu se co týče Hranické propasti významněji angažuje. Měl by se do toho více vložit kraj i ministerstvo životního prostředí, protože je to celosvětový unikát,“ uvádí Vitonský.

Návštěvníkům Hranické propasti zatím slouží jen infocentrum, které sídlí v budově vlakového nádraží v Teplicích nad Bečvou. Město objekt už odkoupilo od správy železnic a aktuálně připravuje jeho přestavbu.

Nápadů jak zatraktivnit celé teplické údolí návštěvníků je více – vede tu i cyklostezka Bečva, samospráva se ale musí zabývat taky nedořešenou dopravní situací v místě, třeba parkovišti nebo křižovatkou pod vlakovým přejezdem na silnici první třídy.

  • Jaké jsou výsledky multioborového zkoumání lokality Hranického krasu? 
  • Jaký je potenciál Hranického krasu pro cestovní ruch? 
  • Součástí Hranického krasu je i nejhlubší sladkovodní propast světa. Jaká je její aktuálně naměřená hloubka?

Nejen na tyto otázky odpovídal v rubrice O čem se mluví Milan Geršl, geolog z brněnské Mendelovy univerzity.

Milan Geršl

Ve středu 27. března se budeme bavit na téma výstavba nových cyklostezek v Olomouckém kraji. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související