U Hradčanského rybníka bude zase pláž. Škeble ale zpátky přestěhovat nepůjdou

6. březen 2020 08:00

Kvůli revitalizaci vodní plochy se museli tisíce malých živočichů přestěhovat do Máchova jezera. Zpátky vrátit nepůjdou, rybník ale o vodní život nepřijde.

Čtěte také

V Ralsku začalo čištění tamního Hradčanského rybníka. Leží přímo u stejnojmenné osady a v minulosti býval oblíbenou rekreační oblastí. Vedení města v bývalém vojenském prostoru se na obnovu vodní plochy podařilo získat dotaci. Díky tomu bude mít rybník opravenou hráz s chodníkem a vrátí se i kdysi vyhlášená pláž.

Hotovo by mělo být konce roku 2020

Náš redaktor se byl na opravovaný rybník podívat spolu se starostou obce Miloslavem Tůmou za hnutí ANO. „Harmonogram prací je přesně stanoven, takže hotovo by mělo být koncem roku,“ prozradil starosta. „Teď je odčerpaných téměř 20 tisíc metrů krychlových bahna a nejsme ještě úplně ve finiši. Rybník bude v první řadě sloužit k zadržování vody v krajině,“ dodal. Plánují také výstavbu hráze a chodníku na hrázi a obnovu pláže, kde bývalo oblíbené letovisko.

Revitalizaci Hradčanského rybníka mírně zdrželo stěhování škeblí, které se musely přestěhovat do Máchova jezera. Podle hydrobiologa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a Máchův kraj Martina Fořta už zpátky přestěhovat nepůjdou. Vrátí se tedy do rybníka život? Poslechněte si reportáži.

autor: jij
Spustit audio

Související