Účastníci zrušené Jizerské 50 dostali většinu startovného zpět. V dalších letech už to platit nemusí

18. březen 2024 15:53

Pořádat velké zimní sportovní akce je kvůli změnám klimatu stále složitější. Problém je například s pojištěním lyžařských závodů proti zrušení, když se pro nedostatek sněhu nemůžou konat.

Podle Ladislava Forejtka, šéfa alpského úseku českého Svazu lyžařů, bylo dřív standardní, že se akce, jako je závod světového poháru, proti zrušení pojišťovala. V současnosti už ale pojišťovny tuto možnost buď nenabízejí vůbec, anebo za astronomické pojistné.

Čtěte také

Pořadatelé Jizerské 50 hovoří dokonce o tom, že kdysi dostali nabídku na kompletní pojištění proti zrušení akce za cenu ve výši třetiny nákladů na její pořádání. Po přesunu závodu do únorového termínu, kdy je lokálně největší pravděpodobnost dobrých sněhových podmínek, se jim ale Jizerskou 50 proti zrušení pojistit podařilo aspoň částečně. Díky tomu dostali účastníci 57. ročníku většinu svého startovného zpět.

Pojišťovna VZP, která dosud startovné účastníkům Jizerské padesátky kryla, ve vyjádření pro Český rozhlas napsala, že si teprve vyhodnocuje data za letošní zimu. Zatím prý nelze odhadnout, jak se promítnou do modelů, podle kterých se pojišťovna rozhoduje.

Sjednání pojistné smlouvy s organizátory lyžařské akce ale předchází poměrně náročná analýza rizik a její klíčovou součástí jsou dlouhodobá klimatická data, uvádí společnost, která největší českou akci pro lyžařskou veřejnost dosud přece jen pojišťovala.

autoři: Jan Kaliba , reČRoL
Spustit audio

Související