V Česku se chystal obchod se zbraněmi

16. červenec 2003
Pod kůži

Nelegální vývoz zbraní patří společně s prodejem drog mezi nejvýnosnější obchody na světě. Zisky překupníků, kteří vyvezou zbraně do zakázaných zemí, dosahují astronomické výše. Jeden takový nelegální obchod se chystal i v České republice. Firma Tomas chtěla podle všeho vyvést do válkou zmítaného Konga několik desítek funkčních tanků. Až poté, co okolnosti obchodu začaly prověřovat reportéři Klekánic, byl vývoz zbraní na poslední chvíli zastaven.

Prokázat, že se chystá nelegální obchod se zbraněmi, není vůbec jednoduché. Firmy, které takové transakce připravují, mají dopředu vymyšlené kombinace finančních transakcí a řadu krycích cest pro zatajení skutečného odběratele černých zásilek zbraní. O tom hovoří mluvčí BIS Jan Šubert.

Jan Šubert: Na druhé straně té barikády nemusí být ani organizovaný zločin, leckdy tam jsou i státy, jejich diplomacie, jejich zpravodajské služby, které jsou ochotny zaplatit za zbraně neuvěřitelné sumy, obrovské finanční prostředky, čili ten obchod se zbraněmi jaksi je motivován obrovskou lukrativností finanční.

OSN, ale i Evropská unie uvalí čas od času na nějakou zemi tak zvané embargo. Od té chvíle se do takového státu nesmějí zbraně vyvážet. Tentokrát šlo o africké Kongo, kde už šest let zuří krvavá válka, která si žádá neustálý přísun zbraní. Situaci upřesňuje tiskový mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Karel Borůvka.

Karel Borůvka: Kongo je riziková oblast, protože tam probíhá občanská válka. Do Konga zbraně nedodáváme.

Jenomže zákazy jsou od toho, aby se porušovaly. Před dvěma měsíci udělily české úřady tuzemské firmy Tomas CZ licenci na vývoz zbraní tanků T55. jde sice o zastaralé, ale použitelné typy. Tomas měl tanky legálně vyvézt do africké Namibie. Prostředníkem měla být slovenská firma Technopol. Podařilo se nám telefonicky zastihnout jejího obchodního ředitele Miroslava Kolečányho.

Miroslav Kolečány: Ano, já jsem jednal s lidmi z Namibie.

Vůči Slovensku a Namibii se sice žádné zbrojní embargo nevztahuje, jenomže to by se v České republice nesměl pohybovat generál Francesco Olenga z Konga, jehož vláda udržuje s Namibií těsné vztahy. Schylovalo se tak k obchodu, který znaky porušení zákona nesl. Důvěrné informace tajných služeb hovoří o tom, že tanky měly skončit právě v Kongu. Hovoří mluvčí BIS Jan Šubert.

Jan Šubert: Ty pokusy tady jsou a zřejmě budou i v budoucnosti.

Ačkoliv obchod s tanky vyváženými z Česka přes Slovensko do Afriky byl prakticky dohodnut a úřady i posvěcen, v okamžiku, kdy se Klekánice začala o podrobnosti kontraktu zajímat, Ministerstvo průmyslu a obchodu náhle vývoz tanků zatrhlo. Evropská unie vyslala před měsícem do Konga mírové jednotky. Cílem je skoncovat s krvavou občanskou válkou. Pokud by přece jen kontrakt s tanky T55 vyšel, mohla být pověst České republiky těsně před vstupem do unie vážně poškozena.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu