V hudbě se zračí všechny prožitky, i koupání v Rýnu, říká sopranistka Pavla Flámová

2. červen 2017

Pavla Flámová je od narození nevidomá. Od malička chodila do integrovaných škol, absolvovala ostravskou konzervatoř u pedagožky Evy Dřízgové-Jirušové.

S vodicím psem dojížděla do Brna, kde vystudovala práva, pár let na to dokončila Scholu Cantorum Basiliensis. Rodiče na ni kladli vždy velké nároky, rozhodně se s ní „nemazlili", a to jí dalo do života nejvíc.

Životní šance

Pavla Flámová, rozená Čichoňová, dala po studiích práv, které studovala souběžně s 5. a 6. ročníkem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, na radu Aleny Hönigové a odjela studovat do Basileje, kde se zaměřila na historickou interpretaci staré hudby. Plně tak využila nabídky, která přichází jen jednou za život.

O těžkých začátcích ve Švýcarsku mluví v našem vysílání také. Pomohli jí tam přátelé jako Marek Jerie a jeho rodina, sopranistka a učitelka zpěvu Evelyn Tubb, ke které má velkou úctu, neboť Pavle poskytla velkou interpretační svobodu a nechala ji umělecky růst.

Heidy ve studiu

Pavla Flámová se začala po střední škole zabývat sportovní kynologií a v této disciplíně dosáhla velkých výsledků. Do rozhlasového studia přišla s vodicím německým ovčákem Heidy, která umí štěkat piano i forte. Taky v úvodu posluchače Vltavy (za pamlsek) pozdravila.

Pavla miluje turistiku, se svým manželem Daliborem jezdí desítky kilometrů na kole a nejraději má koupání v průzračné vodě Rýna. Po loňském absolutoriu Scholy v Basileji se rozhodla ve Švýcarsku prozatím zůstat. Jejímu hlasu i repertoáru se tam daří.

K největším pěveckým úspěchům Pavly Flámové patří loňská účast na soutěži Händel Singing Competetion pod hlavičkou London Händel Festival, kde se z 220 účastníků probojovala mezi finálovou pětku.

Letos založila soubor, zatím beze jména, zaměřený na barokní hudbu. Členy jsou Shio Oshita, Lukas Hamberger (barokní housle), Péter Janosházi (barokní violoncello), Eva Maria Hamberger (cembalo). V tomto složení přijede soubor z Basileje natáčet na podzim pro Český rozhlas.

Reakce posluchačů byly plné obdivu a díků za pozitivní sílu mladé sopranistky, která zatím nikdy nic v životě nevzdala, byť je pro ni okolní svět nastaven jinak než pro nás, kteří vidí i jeho vnější krásy.

Spustit audio