V kauze související s opravou kostela sv. Máří Magdalény v Liberci bude potřeba znovu provést celé dokazování

2. červen 2022 21:42

Soud se případem, ve kterém čelí obžalobě i liberecký hejtman Martin Půta z SLK, zabývá už 8 let. Jednání 2. června 2022 sledovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Krajský soud v Liberci začal 2. června opět projednávat kauzu údajného zneužití evropských dotací, ve které čelí obžalobě i liberecký hejtman Martin Půta z SLK. Kauza se týká například opravy libereckého kostela svaté Máří Magdalény. Soud se případem zabývá už podruhé. Předchozí osvobozující verdikt totiž zrušil Vrchní soud.

Kauzou se po odchodu soudce Petra Neumanna do důchodu zabývá nově složený senát. Jeho předseda Pavel Pachner hned v úvodu hlavního líčení řekl, že bude nutné provést znovu celé dokazování. A to s ohledem na to, že od předchozího řízení u soudu už uplynula dlouhá doba a také, že někteří obžalovaní v minulosti nebyli ani vyzváni k účasti na líčení.

Státní zástupce Radim Kadlček musí přečíst celou obžalobu, pak zřejmě senát opět vyslechne obžalované. Líčení jsou naplánovaná na dalších pět měsíců.

Případ je spojený se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany v Liberci z let 2012 až 2014 za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně tehdy chtěla čerpat evropské dotace.

Kauza souvisí s téměř dokončenou opravou kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod se mělo čerpat 55 milionů korun. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená zhruba o 24 milionů.

Podle státního zástupce měli pracovníci Metrostavu nabízet úplatek hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi (SLK), aby jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistil zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a také změnu financování.

Martin Půta od začátku vinu popírá a je přesvědčený, že ve spisu proti němu nejsou žádné důkazy. „Proběhlo prvoinstanční řízení a odvolací soud to vrátil k projednání. Nevíme, co se bude odehrávat. Počkáme, jak se vyjádří další obžalovaní k tomu, jestli může proběhnout jen čtení protokolu, nebo bude probíhat další dokazování. To je všechno, co k tomu v tuto chvíli chci říct,“ uvedl hejtman.

Druhá část kauzy s hejtmanem spojená není. Týká se podezření z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů. Tento projekt GEPO nakonec vůbec nerealizovalo.

Soud v tomto údajně korupčním případu trvá už osm let. Všechny obžalované před dvěma lety nepravomocně osvobodil právě liberecký soud. Vrchní soud ale rozhodnutí zrušil a případ opět vrátil na začátek. V případu je ze šesti trestných činů obžalovaných celkem 12 lidí a čtyři firmy.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související