V kraji platí od začátku května změny v jízdních řádech, jinak jezdí některé MHD i meziměstské spoje

3. květen 2022 09:01

V některých městech Libereckého kraje platí od začátku května nové jízdní řády. Redaktorka Jana Švecová připravila stručný přehled změn.

Čtěte také

S několika změnami přišel od května dopravní podnik v Liberci. Týkají se čtyř autobusových a jedné tramvajové linky. Konkrétně tramvaje s číslem 5 z Liberce do Vratislavic nad Nisou, kde dopravce přidal ještě jeden spoj, takže poslední tramvaj s tímto číslem bude vyjíždět z Fügnerovy ulice o půl hodiny později než dosud, v 18:30.

U autobusů jde například o linku číslo 14, kde se mění některé odjezdy u dopoledních a večerních spojů, aby se střídaly s linkou číslo 25. Na té se zároveň prodloužily intervaly na 22 minuty.

Další změny se týkají Jablonce nad Nisou. Na lince 101, která vozí lidi od vlaků z Rychnova do Jablonce a pokračuje dále do Bedřichova, bude odjíždět první spoj ze zastávky Janov Silka o pět minut dříve, tedy už ve 3:40. Je to právě proto, aby lidé stíhali v Rychnově první ranní vlak.

Významná změna se pak dotkla cestujících linky 111 z Rychnova do Pulečného, která už nebude jezdit každých 30 minut, ale jen jednou za hodinu.

Ke změnám mělo dojít také na linkách 105 a 113, které měly kvůli opravě kanalizace jezdit od května po objízdné trase. Kvůli havárii plynu to ale zatím nenastalo. „Aktuálně (k 3. květnu) je v ulici Na Svahu havárie plynu, proto až do odvolání budou autobusy jezdit po obvyklé trase. Po dobu částečné uzavírky Rychnovské ulice nebude vynechána žádná zastávka. Pro oba směry se bude využívat zastávka Kokonín – pošta před okružní křižovatkou ve směru z centra,“ vysvětlila Jana Matěchová z jabloneckého magistrátu.

Kvůli výkopovým pracím se komplikace v autobusové dopravě týkají i obyvatel Ferdinandova, tedy místní části Hejnic ve Frýdlantském výběžku. V pracovních dnech tam autobusy nezajíždí vůbec. Poslední a zároveň i náhradní zastávka je v obou směrech u parku před hejnickým klášterem. Toto omezení potrvá zřejmě do poloviny června.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související