V obcích napříč Českem chybí praktici nebo zubaři. Některé samosprávy ale s hledáním lékařů uspěly

13. únor 2024

Nedostatek praktiků, pediatrů nebo zubařů řeší samosprávy obcí napříč Českem. Několik měsíců hledali lékaře taky v Pňovicích a Hlubočkách na Olomoucku. Vedení vesnic nakonec uspěla díky nabídce opraveného zázemí ordinace nebo služebního bytu.

Nad obecním úřadem v Pňovicích je v těchto dnech rušno. Dělníci opravují zázemí pro praktickou lékařku, která tady bude od dubna nastálo každodenně ordinovat. V obci jde o novinku.

„Jednou týdně sem zajížděl lékař z Litovle. Pokud se nám všechno podaří, bude tu paní doktorka ordinovat celý týden. Takový rozsah v Pňovicích nikdy nebyl. Není den, kdy by nám lidé nevolali s dotazem, kdy nastoupí nová paní doktorka,“ popisuje nezávislý starosta Radovan Štábl.

Čtěte také

Lékaře nehledali pouze v Pňovicích. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny v Olomouckém kraji shání praktiky i na Jesenicku a Konicku. Horší je pak situace u dětských doktorů. Pediatr chybí v Javorníku, Lipníku nad Bečvou, Uničově nebo v Zábřehu. A ještě nedávno byly v seznamu i Hlubočky. To se ale podařilo změnit. Díky nabídce opravené ordinace a služebního bytu.

„Rok a půl bez dětského lékaře. Hledali jsme opravdu intenzivně prostřednictvím krajského úřadu. Snažili jsme se přes zdravotní pojišťovny, obeslali jsme a kontaktovali jsme všechny okolní dětské lékaře. V okamžiku, když jsme začali uvažovat, že to vypadá beznadějně, tak se nám přihlásila paní doktorka na náš inzerát, kde jsme kromě nově opravené ordinace nabízeli také byt,“ Shrnuje nezávislá hlubočská starostka Eva Hasníková.

Kompletní reportáž si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související