V Pňovicích na Olomoucku po letech ožije nevyužívaná budova tamní fary. Zázemí v ní bude mít knihovna

9. únor 2024 07:45

Dělníci finišují v Pňovicích na Olomoucku s opravou tamní roky nevyužívané fary. Po rekonstrukci bude část budovy sloužit jako obecní knihovna. Ta dosud ve vesnici sice fungovala, ale v nevyhovujících prostorách.

„Je dobře, že se to spravilo a je to pro všechny,“ chválí si Naděžda Škodová z Pňovic právě končící opravu zdejší fary, žije na její dohled. Budova postavená v 18. století byla dlouho opuštěná. „Co umřel farář, nikdo další tu po něm nebyl. Je to aspoň už třicet let,“ dodává.

Teď fara stojící naproti pňovickému kostelu znovu ožije, v jedné její polovině bude knihovna. „Budova měla vážné statické problémy, protože Pňovice jsou na vodě, na močálech, a to se samozřejmě po těch staletích projevilo. Abychom ji zachránili, museli jsme ji technicky a staticky zajistit. Polovinu fary si obec od pňovických farníků pronajala na provoz knihovny,“ popisuje nezávislý pňovický starosta Radovan Štábl.

Knihovna v Pňovicích už byla, ale prostory byly nevyhovující. „Proto jsme se snažili to přesunout. Zároveň jsme hledali využití pro faru, protože chátrala. A jelikož je to jedna z nejstarších budov, které v Pňovicích jsou, chtěli jsme, aby se zachovala pro budoucí generace,“ doplňuje starosta.

V pňovické farmě vzniká nově knihovna

Knihovní fond pak obci pomůže doplnit knihovna v Litovli. Po dokončení rekonstrukce vedení doufá, že se fara stane nejen klasickou knihovnou, ale i místem setkávání a jedním z center kulturních akcí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související