Vedení města Liberce vybralo návrh na novou lanovku na Ještěd, zohlednilo i výsledek ankety

18. duben 2024 09:59

Turisty by na vrchol Ještědu mohla vozit jedna kabina zavěšená na dvou lanech. Dráha je mimo provoz od tragické nehody na podzim roku 2021, kdy se jedna z kabin zřítila a zahynul při tom průvodčí.

Čtěte také

Město Liberec vybíralo ze tří variant. „První je varianta kyvadlo, tu známe historicky, ta se pohybovala na Ještědu. Pak oběžná, tu známe ze zimních středisek. A poslední varianta je lanovka s jednou kabinou,“ vyjmenoval je náměstek primátora Jiří Janďourek za Starosty pro Liberecký kraj.

A poslední zmíněná varianta získala nejvíc hlasů veřejnosti v nedávné anketě. „Přihlédli jsme i k tomu, že jsme uspořádali anketu pro zhruba 1 500 respondentů a 58 procent odpovědělo ve prospěch kabiny na dvou lanech,“ upřesnil primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Magistrát chce současně prodloužit lanovou dráhu ke konečné stanici tramvaje v Horním Hanychově. Nová lanovka by mohla být hotová na začátku roku 2029.

Majitelem lanovky jsou stále České dráhy. Magistrát by ji mohl odkoupit za přibližně za 38 milionů korun. „Protože České dráhy chtěly úročení ve výši zhruba 5,5 procenta, tak ještě ve vedení města zvažujeme, že bychom tuto částku dokázali pokrýt ještě letos (2024) prodejem některého jiného nemovitého majetku, a tak bychom to mohli splatit bez úroků,“ přiblížil primátor Zámečník.

Odkoupení lanovky i finální návrh musí ještě schválit zastupitelé.

Spustit audio

Související