Velká tabáková revoluce v Rusku

25. leden 2008

Na Radiožurnálu teď deset minut po deváté hodině vysvětlíme blíže pojem Velká tabáková revoluce. Ruská média tak označují nejnovější rozhodnutí ruské vlády, která vytáhla do tvrdého boje proti kouření. Do pěti let chce zrušit reklamu na tabákové výrobky. Rusko je přitom jedním z největších tabákových trhů na světě. Co na chystaná opatření říkají experti a samotní ruští kuřáci, to zjišťoval náš moskevský zpravodaj..

Petr VAVROUŠKA:
V Rusku se kouří všude, na ulicích, v metru, na stadionech a zažil jsem to několikrát i v čekárně v nemocnici. Ročně se v Rusku vykouří přes čtyři sta miliard cigaret. Ruská vláda se ale rozhodla k revolučnímu kroku, vydala se do boje s kuřáky. První zbraní je totální zákaz reklamy na tabákové výrobky. Co na to Rusové?

Andrej, obyvatel Ruska:
Já žádnou reklamu na tabák stejně nepotřebuji. Kouřím už řadu let svou oblíbenou značku cigaret a nehodlám to měnit. Vybírám si podle ceny. Čím dražší, tím lepší.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi v centru Moskvy čtyřicetiletý Andrej. Reklama na cigarety je přitom dnes v Rusku všudypřítomná. V médiích se dokonce tvrdí, že kouřit je moderní a prestižní. Do pěti let ale musí veškerá propagace cigaret v Rusku zmizet.

Alexandr, obyvatel Ruska:
Myslím si, že to nemá moc smysl. Reklama rozhodně nenutí člověka k tomu, aby kouřil, to jen tabákové firmy soupeří mezi sebou a přetahují se o klienty. Zákaz reklamy rozhodně neovlivní počet kuřáků v Rusku.

Petr VAVROUŠKA:
Odhaduje realisticky situaci pan Alexandr s cigaretou mezi prsty. Jak je vidět, zákaz reklamy takovou citelnou ztrátou pro běžného Rusa asi nebude. Ale co na to říkají vlivné tabákové společnosti? Těm jde přeci o miliardové zisky. Zeptal jsem se na to generálního ředitele jejich ruské asociace Vadima Želnina.

Vadim ŽELNIN:
Omezením, která komplikují komunikaci mezi byznysem a dospělým kuřákem, podtrhuji dospělým, tabákový průmysl v Rusku tleskat nemůže. Sníží to konkurenci a možnost najít si tu správnou značku cigaret. To se nám nelíbí.

Petr VAVROUŠKA:
Rozčiluje se ředitel Želnin a během našeho rozhovoru típá v popelníku už šestou cigaretu. Prozrazuje mi, že ruští výrobci tabáku si stejně najdou skulinky, jak úplný zákaz reklamy na tabák v Rusku obejít.

Vadim ŽELNIN:
No, v nějakých speciálních časopisech pro dospělé nebo pro milovníky kouření by měla reklama na cigarety zůstat. Budeme teď tlačit na poslance, aby se nad tím zamysleli.

Petr VAVROUŠKA:
Spoléhá na osvědčené lobbování pan Želnin. Ruská vláda také slibuje, že bude postupně každý rok zvyšovat spotřební daň na cigarety, a to o dvacet procent. Podle expertů na zdraví je to skvělá zpráva. V Rusku jsou totiž k dostání jedny z nejlevnějších cigaret na světě. Pomůže zdražení v boji proti kouření?

Alexandr, obyvatel Ruska:
Ne, pokud člověk kouří, tak prostě přejde na levnější cigarety. V případě, že by to výrazně zatížilo jeho rozpočet, bude kouřit dál, ale třeba méně kvalitnější značky.

Petr VAVROUŠKA:
Myslí si pan Alexandr. Krabička cigaret populární západní firmy se dá dnes v Rusku pořídit opravdu za směšné peníze. V přepočtu za patnáct až dvacet pět korun a proč?

Vadim ŽELNIN:
To je prostě tradice. Ještě v době socialistické ekonomiky byly cigarety v Rusku velmi levné. Mělo se za to, že cigarety se řadí k výrobkům stejně jako třeba vodka, které by neměly stát hodně peněz. To se ale postupně mění.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi Vadim Želnin. Ano, už se nesmí kouřit třeba v ruském filmu. Doplatil na to i populární vlk z legendárního seriálu Jen počkej! Byly doby, kdy si to šplhal za zajícem na balkón, a přitom ještě zvládl držet cigaretu. V nových dílech Jen počkej! už vlk nekouří. Přiznal mi to Alexej Kotěnočkyn, syn slavného režiséra, který teď převzal štafetu Nu pagadi! po otci.

Alexej KOTĚNOČKYN, syn slavného režiséra:
To, že vlk kouří, ovlivňovalo promítání seriálu v Evropě, kde je zakázané, aby hlavní postavy v dětských filmech kouřily. Tak jsem o tom chvíli přemýšlel a vlk už nekouří. Stejně jako já.

Petr VAVROUŠKA:
Přiznal mi Alexej Kotěnočkyn. Pořád ale v Rusku na následky kouření umírá ročně až půl milionu lidí. Po zákazu reklamy na tabák chce proto vláda postupně omezit i kouření na veřejných místech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pev
Spustit audio