Vodákům oficiálně začala sezona na Jizeře. Řeku symbolicky otevřeli v Malé Skále, po dvouleté pauze opět za přítomnosti diváků

Desítky lidí přišly v sobotu 9. dubna do areálu plovárny v Malé Skále. Lákadlem bylo slavnostní odemčení Jizery a zahájení vodácké sezony. V posledních dvou letech totiž řeku otevírali bez návštěvníků, jen prostřednictvím předtočeného videa na sociálních sítích.

Ceremoniál odemčení Jizery zahájili otužilci vstupem do řeky, kde dřevěným klíčem plným stuh uzavřeli zimní sezonu. Klíč potom předali lodníkovi, který jím symbolicky otevřel vodáckou sezonu. Překvapením bylo, když se uprostřed ceremoniálu vynořil z pod hladiny vodník.

„Pravděpodobně to bude potápěč, anebo opravdový vodník, protože jinak by tam nevydržel,“ komentoval Martin Bauer ze společnosti Sundisk, která v Malé Skále provozuje půjčovnu lodí a zahajování sezony na Jizeře tradičně organizuje. Poslední dva roky ale kvůli pandemii koronaviru odemykali řeku bez přítomnosti diváků, jen prostřednictvím videa na sociálních sítích.

„Letos jsme se nachystali na velkou akci jako v dobách největší slávy a sledovali jsme počasí. A tím, že předpověď a realita byla taková, jaká je, tak jsme to trochu zredukovali, ale v podstatě je to podobné jako před covidem,“ doplnil Martin Bauer.

A jaká byla teplota vody? Podle jednoho z oslovených otužilců, Marcela Škarohlída, který se po ceremoniálu sušil na břehu řeky, naměřili 4,4 stupně Celsia. V Jizeře vydrželi asi 6,5 minuty. „Přijelo něco kolem pětadvaceti lidí. Jsou tady otužilci z Liberce, z Jablonce, z Turnova, z Mladé Boleslavi a z Prahy,“ shrnul Marcel Škarohlíd.

Slavnostní odemykání Jizery pak ukončil tradiční závod Tamzpátky, ve kterém závodníci splavili část řeky a zpátky k půjčovně lodí Žlutá plovárna se vraceli na koloběžkách.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související