Vraždy kvůli obchodům s naftou

1. listopad 2002
Pod kůži

Jako scéna z akčního filmu mohl vypadat začátek soudního jednání v kauze vražd kvůli obchodům se zdaněnou naftou. Policejní eskorta přivedla k soudu pod přísnou ochranou a v neprůstřelné vestě korunního svědka Jiřího Večeře. Dlouho se zdálo, že organizátoři nájemných vražd v této kauze nebudou potrestáni.

Všechno změnil až korunní svědek Jiří Večeř. I když je jedním z pachatelů, dobrovolně se přihlásil policii a vypovídal. Vůbec první výpověď tohoto muže před televizními kamerami natočila Česká televize přímo ve vazbě. Pro pořad pod kůži zpracoval redaktor České televize Ostrava Pavel Janošec.

Redaktor (Pavel Janošec): V listopadu 99 ukončila policie vyšetřování některých nájemných vražd v souvislosti s obchody z nezdaněnou naftou. Z účasti na organizování těchto vražd byl zatčen Jiří Večeř. Ten se policii přihlásil sám z vlastního rozhodnutí. Už na začátku roku 99 vypovídal nejen o svém dílu viny na vraždách, spojených s obchody s nezdaněnou naftou, ale i o jejich pozadí a pomohl usvědčit další pachatele. O jedinečnosti této výpovědi hovoří vyšetřovatel Josef Mareš.

Host (Josef Mareš): Rozhodující byla jeho výpověď, jeho přiznání. Bez ní by policie asi těžko mohla dodat státnímu zástupci takové důkazy, aby mohla být podána žaloba.

Redaktor (Pavel Janošec): Rozhovor s tímto svědkem, organizátorem nájemných vražd, Jiřím Večeřem, jsme natáčeli přímo v Mírovské věznici. Mimo jiné jsme se jej zeptali na důvody, proč se vlastně rozhodl dobrovolně přiznat a vypovídat.

Host (Jiří Večeř): Netrpím schizofrenií, nejsem nijak rozpolcenej, že bych byl doktor Jackil nebo tak. Šel jsem domu, měl jsem tam děcka, byl jsem naprosto normální. V okamžiku, jak někdo zazvonil, držel jsem v ruce pistol. Šel jsem vysypávat smetí dvacet metrů, měl jsem u sebe kvér. A čekal jsem, že to, co dělám já, může udělat někdo mě. Bylo to moje rozhodnutí. A dál bych to nechtěl rozvádět.

Redaktor (Pavel Janošec): Nakolik je výpověď svědka Jiřího Večeře, který se dobrovolně přiznal policii, vlastně věrohodná? Mohl přiznáním vlastně sledovat vlastní zájmy? Hovoří opět vyšetřovatel Josef Mareš.

Host (Josef Mareš): Určitě by jsme se dívali jinak, že by to mohla být ňáká msta nebo něco takového, pokud i on by se stavěl do role svědka. Ale on se stavěl vlastně do role spoluobviněného, kdy vlastně svoji výpovědí se i sám usvědčoval.

Redaktor (Pavel Janošec): Pod názvem topný olej, proudily několik let do republiky statisíce tun motorové nafty. Všichni jsme z ní platili vysoké daně, přesvědčeni, že je vybírá státní pokladna. Bylo to jinak. Končily v rukách jednotlivců, kteří s naftou obchodovali. Byli mezi nimi policisté, vojáci, ale i holiči, pekaři a další. Představiteli jedné z olejářských větví byli tehdejší pracovník hospodářské kriminálky, policista Vratislav Kutal a podnikatel Milan Šišma. Pozadí obchodů dokresluje další ze svědků v kauze LTO, který je v současné době pod zvláštní ochranou policie.

Projev svědka: Nejenom, že mě vyhrožoval pan doktor, že mě prostřelí obě dvě kolena a že budu do smrti jezdit na vozíku, ale zároveň mi nabídli obchod s lehkými topnými oleji.

Redaktor (Pavel Janošec): Jiří Večeř si odpykává trest ve věznici na Mírově. Čeká ho další soud za účast na další vraždě. Pravomocně odsouzeni a ve výkonu trestu jsou také další pachatelé vražd, Pavel Straka a Radek Jašek. Z rozhodnutí vrchního soudu jsou na svobodě dva roky po vynesení původního rozsudku Vratislav Kutal a Milan Šišma. Městský soud v Praze v odvolacím řízení letos v létě potvrdil v plné výši jejich úvodní rozsudky a nad rámec toho, co požadoval vrchní soud, vyslechl dalších téměř třicet svědků. Pánové Kutal a Šišma se proti rozsudku znovu odvolali. Nic jim nebrání v podnikání a tak podnikají. Teď už ne s topnými oleji. Datum dalšího soudního jednání nebylo zatím stanoveno.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: mkp , spr , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu