Výjezdový záchranný tým z Mohelnice najde dočasný azyl v Lošticích. V budoucnu by se měl vrátit zpět

23. duben 2024 13:25

V Lošticích na Šumpersku nejspíš začne fungovat základna zdravotnické záchranné služby. Přesunout by se do ní měl výjezdový tým, který ještě donedávna fungoval v Mohelnici. Tamní prostory už ale nesplňovaly hygienické normy a záchranka hledala nové. Vedení Loštic jí nabídlo budovu v areálu technických služeb v Moravičanské ulici.

Nezávislá starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová prochází nově zrekonstruovanými prostory v areálu technických služeb města. Zatím jsou prázdné, brzy by se ale měli přesunout zdravotničtí záchranáři sloužící původně v Mohelnici.

„Budeme muset vybudovat ještě jednu sádrokartonovou přepážku pro oddělení skladovacích prostor od té hygienické části,“ říká Havelková Seifertová.

Budoucí základna zdravotnické záchranné služby v Lošticích

Podle starostky mělo zázemí původně sloužit pracovníkům technických služeb a měl v něm vzniknout i byt správce areálu. Nakonec ale vedení města upřednostnilo záchrannou službu.

Provoz sběrného dvora, který v areálu funguje, by to nemělo nijak omezit. „Domnívám se, že si nebudou překážet. V rámci sběrného dvora máme dva vjezdy a sběrný dvůr i technické služby používají boční vjezd. Ten hlavní na ulici Moravičanská využívá pouze Loštická lesní, která tu není pořád, ale jen nárazově,“ vysvětluje starostka.

Čtěte také

Zázemí pro výjezdovou skupinu z Mohelnice se hledalo od února, kdy záchranáři kvůli hygienickým normám opustili pronajaté prostoty v mohelnickém lékařském domě. Do Loštic by se mohli přesunout v létě.

„Pokud město Loštice stihne zkolaudovat ty prostory a připravit je pro účely záchranné služby do letních prázdnin, tak doufáme a věříme v to, že naše hlavní činnost můžeme vykonávat z nové loštické výjezdové základny,“ doplňuje ředitelka zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová.

V Lošticích ale zdravotničtí záchranáři nezůstanou natrvalo. Olomoucký kraj totiž pro ně plánuje v Mohelnici v příštích letech postavit úplně novou výjezdovou základnu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio