Vztahy mezi manželi Stodolovými jsme objevovali skrze naše vlastní vztahy, říká režisér Petr Hátle

27. únor 2024

Do kin přichází film s prostým, ale všeříkajícím názvem: Manželé Stodolovi. Věnuje se vraždám seniorů, které na začátku milénia páchala zmíněná brutální dvojice. Konec filmu se vrací i k policejním rekonstrukcím zločinů. Zrůdné vrahy hrají Lucie Žáčková a Jan Hájek. A hrají je skvěle.

Hned po uvedení snímku se objevily otázky, proč o Stodolových vůbec točit, jaký význam má stavět jim pomník skrze filmové médium a žánr hraného filmu. „Pomník jim nestavíme,“ hájí filmaře režisér Petr Hátle. „Stodolovi jsou lidi, naši sousedé a známí, kteří dělají strašné věci. Když o nich a jejich motivacích nebudeme mluvit, vrhneme tak zbytečné stíny na něco, co bychom jinak mohli pochopit a srovnat se s tím. Třeba na přístup policie k vyšetřování takových zločinů před a po odhalení Stodolových,“ pokračuje.

Původně Hátle připravoval dokument. Během sběru materiálu ale zjistil, že nechce natočit další detektivku, ale jde mu o vztah Stodolových. „To, že jsou manželé a vraždí v páru, je velmi neobvyklé. Zajímalo mě, co dva lidi, kteří se, řekněme, milují, vede k tomu, že žijí v toxickém vztahu a společně dělají hrozné věci. Především o tom náš film je,“ popisuje, jak se vyvíjely koncepce a žánr snímku.

Zafungovaly i vztahy mezi herci

S manžely Stodolovými, kteří si odpykávají doživotní trest ve vězení, se tvůrci filmu scházet nechtěli. Faktické informace pro scénář tvůrcům dodal tehdejší vyšetřovatel případu, a co se týče psychologie, své si – vedle režiséra – řekli i herci. „Všichni společně, tedy já i Lucie Žáčková s Janem Hájkem, jsme do věci vnášeli zkušenosti z našich vlastních vztahů, i ze vztahů našich známých. Jejich prostřednictvím jsme objevovali vztah mezi vraždícími Stodolovými. Spousta lidí žije v nezdravých vztazích, které vedou k hrozným koncům. Ne tak hrozným, jako je vraždění manželů Stodolových, ale hrozným kvůli důsledkům pro jednotlivého člověka,“ říká Petr Hátle.

Lucie Žáčková a Jan Hájek v titulních rolích snímku Manželé Stodolovi

Úspěch filmu Manželé Stodolovi na festivalu v estonském Tallinu ho, jak říká, přivádí k další obhajobě filmu. „Tamní diváci, kteří Stodolovy pochopitelně vůbec neznali, se po projekci zamýšleli obecně nad principy zla, a kde se stala chyba. Pochopili, že náš film není jenom seznam vražd, a už vůbec ne oslava Stodolových, ale je o jednom toxickém vztahu, který vede k příšerným věcem.“

Spustit audio

Související