Z nuly na 960. V České Lípě chtějí od roku 2024 zavést poplatek za odpady

23. srpen 2023 14:10

V České Lípě se zřejmě bude znovu platit za odpady. Od roku 2024 by se měl zavést poplatek 960 korun. O návrhu budou 30. srpna 2023 hlasovat zastupitelé města.

Čtěte také

V Česku je jen hrstka měst, kde lidé nemusí platit za odpady. Od Nového roku 2024 možná jedno z nich ubyde. V České Lípě chtějí poplatek po 14 letech znovu zavést.

V návrhu českolipské vládnoucí koalice je uvedená částka 960 korun za osobu a rok. Maximální možná částka je přitom 1 200 korun. V sousedním Novém Boru je to 700 korun a například v krajském Liberci 840 korun.

Podle předkladatele návrhu Jakuba Mencla chce město znovuzavedením poplatku zejména snížit finanční zátěž města. Ročně svozové firmě zaplatí okolo 45 milionů korun a do několika let to může být kvůli postupnému omezování skládkování třeba i 60 milionů korun. Z navrhovaného poplatku by se podle propočtu vybralo asi 30 milionů. Město má v současnosti necelých 40 tisíc obyvatel.

Poplatek se má dotknout téměř všech, kdo mají na území města trvalý pobyt. Výjimku mají děti v dětských domovech, děti do tří let, osoby v ústavní péči, typu domovů pro seniory nebo v chráněném bydlení. To jsou lidé osvobození od těchto poplatků ze zákona.

Nadto by neměli platit ani lidé se zvlášť těžkým postižením. Poplatek naopak budou muset platit také majitelé chat, bytů i rodinných domů, kde není přihlášená žádná osoba.

Za znovuzavedení poplatku zaplatí i město

Radnice bude muset vyčlenit dva úředníky a to bude na mzdových nákladech stát asi milion korun ročně. Další milion, tentokrát jednorázově, bude stát obeslání všech poplatníků poštou, a s dalším milionem ročně se počítá kvůli vymáhání poplatků od neplatičů. Neplatiči byli, kromě blížících se voleb, také jedním z hlavních důvodů, proč se poplatek v roce 2010 rušil. Městu lidé tehdy dlužili okolo deseti milionů korun.

Opoziční zastupitel Karel Tejnora za koalici Spolu vidí návrh jako krok zpět. Obává se nových dětských dlužníků i administrativní zátěže města a obyvatel. Zda záměr skutečně projde, bude jasné po zasedání zastupitelstva ve středu 30. srpna.

Spustit audio

Související