Zemřel scénograf Oldřich Šimáček, mimořádně inspirativní divadelní výtvarná legenda

22. leden 2014

V pátek zemřel ve věku nedožitých 95 let dlouholetý scénograf olomouckého Moravského divadla a Národního divadla v Praze Oldřich Šimáček, výtvarník, který svojí tvorbou zpřístupnil obor scénografie pro širší veřejnost.

Oldřich Šimáček se narodil v září roku 1919. Po absolvování Uměleckoprůmyslové školy v Praze nastoupil do tehdejšího Českého divadla v Olomouci v roce 1942 jako jevištní výtvarník. Následně se stal šéfem výpravy.

Současně se věnoval ilustracím a nástěnné a dekorativní malbě.

Po roce 1959 třicet let působil jako vedoucí scénograf a scénický výtvarník v pražském Národním divadle. V roce 1968 byl jmenován čestným členem divadla v Olomouci a téhož roku obdržel cenu Oldřicha Stibora.

Spolupracoval s řadou domácích a zahraničních scén a získal několik ocenění nejen na domácí, ale i mezinárodní scéně. Například na Biennale výtvarných umění v Sao Paulu získal v roce 1973 zlatou medaili jako nejlepší zahraniční scénograf.

Svojí tvorbou pozvedl scénografii na obor v divadle rovnocenný s režií, hudbou či choreografií a dodnes je inspirací mnoha dalším tvůrcům.

autoři: rak , Marína Dvořáková
Spustit audio