Znovu do obchodu i v neděli, ke kadeřníkovi nebo do fitka. Kam od 3. prosince můžeme?

30. listopad 2020 13:03

Český protiepidemický systém PES bude od 3. prosince oranžový - tedy na 3. stupni. Co přesně to znamená, a kterých odvětví se zmírňování opatření proti koronaviru naopak vůbec nedotkne?

Ve čtvrtek 3. prosince se Česko na škále protiepidemického systému přepne do stupně číslo 3. V neděli 29. listopadu o tom rozhodla vláda. Znovu se tak otevřou restaurace, hotely nebo kadeřnictví, které ale můžou fungovat jen za předepsaných hygienických podmínek. A například fitness centra je považují za příliš přísné.

Pravidla pro provoz obchodů nebo restaurací

PES pohotovost 3 - oranzova.JPG

Otevřít můžou všechny obchody. Osobně si tak lidé budou moct znovu koupit módu, rybářské potřeby nebo třeba dárky na blížící se Vánoce. Od čtvrtka 3. prosince se ruší taky nedělní zákaz prodeje a obchody tak můžou mít otevřeno. Podle předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je důležitý každý den, kdy obchodníci můžou fungovat alespoň v nějakém omezeném režimu. Zásadní ale podle něj je to, že vláda zmírní opatření ještě před druhým adventním víkendem.

Provozovatelé obchodů musí dodržovat hygienická pravidla; jedním z nich je omezení počtu zákazníků v prodejnách. Jeden zákazník musí mít pro sebe vyhrazený prostor o velikosti 15 metrů čtverečních. Restaurace musí fungovat jen na polovinu své obvyklé kapacity a u stolu můžou sedět 4 lidé. Zakázáno bude třeba i pivo „na stojáka". Omezení bude platit také v obchodních domech, kde si lidé budou moci objednat jídlo pouze s sebou.

Kterých institucí se 3. stupeň netýká?

Na své diváky si ještě musí počkat divadla nebo kina, můžou otevřít až ve 2. stupni protiepidemického systému. Částečně, tedy na čtvrtinu kapacity, mohou naopak otevřít muzea a galerie.

Spokojení ale nejsou všichni, kteří od 3. prosince otevřou. Podobu opatření kritizuje třeba Česká komora fitness. Klienti posiloven budou totiž muset mít při cvičení zakrytá ústa a nos. Komora to považuje za problém a obává se, že se lidé na vnitřní sportoviště nevrátí.

Rozvolňování opatření kritizují například lékaři. Podle prezidenta Lékařské komory Milana Kubka je rozvolnění předčasné a příliš rozsáhlé. „Pokud to rozvolnění uspěcháme, hrozí, že se epidemie znovu rozjede a o to delší čas pak budeme opět v karanténě,“ řekl.

Do základních škol se děti vrátily už v pondělí 30. listopadu. K prvňákům a druhákům se přidali v prezenční výuce školáci ze zbytku prvního stupně. Nastálo budou v lavicích taky deváťáci. Děti ze šestých až osmých tříd mají výuku v rotačním režimu. Vždy je jich polovina ve škole a druhá se učí z domova a po týdnu se vydají. Platí to i pro nižší ročníky víceletých gymnázií. V pondělí 7. prosince zavedou střídavou výuku na všech středních školách, konzervatořích nebo vyšších odborných školách.

Spustit audio

Související