Zrychlená soudní jednání zatím provázejí problémy

31. leden 2002
Pod kůži

Nemalé komplikace způsobila v naší justici tzv. zrychlená řízení. Podle novely trestního řádu, která platí od počátku roku, totiž mohou okresní soudy poslat do vězení pachatele už do tří dnů od spáchání deliktu. Soudci však upozorňují, že dosud nemají vyškolený personál. Státní zástupce zase kritizují, že v dosavadním počtu tento nápor nezvládnou.

Autor 2: Filosofie zrychlených soudních řízení je jednoduchá. Pachatelé drobných deliktů mají být odsouzeni co nejdřív. Celý koloběh od zatčení pachatele policií po předání případu státnímu zástupci až po projednání kauzy před soudem, by nemělo trvat déle než 72 hodin.

Autor 1: Zástupce ostravského policejního ředitele Karel Šodek potvrdil, že od počátku roku už několik podobných případů vyřešili. Dodal, že takto ve vězení skončil například muž, který vykrádal auta.

Karel Šodek, zástupce ostravského policejního ředitele: A při tomto vloupání do vozidla byl zadržen policií. Znali jsme ho už z minulosti, už opakovaně několikrát byl za podobnou trestnou činnost stíhán. To znamená, byly tady důvody vazby v tom, že pokračuje v trestné činnosti. Navíc ve svém trvalém bydlišti se nezdržoval, takže mohl být v té lhůtě 72 hodin odsouzen a předán do věznice.

Autor 2: S trochou nadsázky řečeno, zrychlená řízení by se měla promítnout i v rychlejším projednávání přímo v soudních síních. Tam často polovinu času zabere zapisování výpovědi svědků či obžalovaných.

Autor 1: U zrychlených řízení toto odpadá. Zapisovatelka už nemusí dělat protokolaci přímo v soudní síni. Výpovědi se nahrávají na záznam a až poté je úřednice přepíše.

Autor 2: To je ovšem pouze teorie. Z praxe potvrdil předseda ostravského okresního soudu Vít Veselý, že zatím na tuto protokolaci nemají vyškolenou ani jednu úřednici.

Vít Veselý, předseda Okresního soudu Ostrava: Pokud si teď uvědomuji, tak teprve koncem ledna první protokolující úřednice z našeho okresního soudu bude skládat zkoušky, které jsou k tomu, aby mohla funkci vykonávat, na ministerstvu spravedlnosti.

Autor 1: Stejná situace je i na Okresním soudě ve Frýdku-Místku.

Jiřina Jalůvková, předsedkyně Okresního soudu Frýdek-Místek: Zatím není vyškolen žádný ten protokolující úředník, nemá osvědčení, takže se to po této stránce dělat nedá. Jde to klasicky všechno protokolovat a zapisovat.

Autor 2: Zkrácená řízení také znamenají, že soudy budou pracovat i o víkendech či svátcích. Je totiž logické, že zloděj, který krade v supermarketu, si k tomu nevybírá běžné pracovní dny.

Autor 1: Zástupce ostravského policejního ředitele Karel Šodek říká, že policisté jsou na tzv. pohotovosti zvyklí. Podle něj však bude problém na straně soudců a státních zástupců.

Karel Šodek, zástupce ostravského policejního ředitele: To je opravdu problém nebo míček na straně státních zástupců, zda materiály, které my předložíme v tom zkráceném řízení, budou schopni oni v tom vlastním řízení zvládnout. To znamená, že jestliže na státním zastupitelství je kolem dvaceti státních zástupců a na soudě přibližně stejný počet soudců, tak je jasné, že je zahltíme.

Autor 2: Okresní státní zástupce v Ostravě Michal Benda tuto obavu potvrzuje. Uvedl, že počet státních zástupců rozhodně není dostačující a navíc ministerstvo spravedlnosti před časem zrušilo nábor tzv. právních čekatelů.

Michal Benda, ostravský okresní státní zástupce: Protože jsme neměli nové zdroje, ze kterých čerpat, neměli jsme právní čekatele, tak jsme se dostali do situace, že policie lidi má, soud je dneska jako by rámcově má a nemáme je my. Výchova nového právního čekatele trvá tři roky, takže v dohledné době tato situace příliš řešitelná není. Pokud jsme měli některé zájemce z řad pracovníků, kteří mají složené justiční zkoušky a mohli by rychle nastoupit na ta místa státních zástupců, tak se jim podařilo přes ten systém náborů a různých psychologických vyšetření projít jen zcela ojediněle. Máme málo lidí a v tom je ten problém.

Autor 1: Práce o víkendech a svátcích dělá starosti i soudcům. Předsedkyně soudu ve Frýdku-Místku říká, že zatím vůbec neví, jak tuto práci svým zaměstnancům zaplatí.

Jiřina Jalůvková, předsedkyně Okresního soudu Frýdek-Místek: Já doufám, že ministerstvo to pokryje ty náklady. Já samozřejmě pohotovost nařídím pracovníkům, ale pokud jde o mzdové prostředky, zatím jsme ani rozpis nedostali, ale to by snad mělo být zajištěno po té materiální stránce. Ty přesčasy a toto by mělo být pokryté. Těžko o tom můžeme říct pracovníkům, že jim to nezaplatíme, když jim nařídím pohotovost a práci přesčas, v sobotu a v neděli a o svátcích.

Autor 2: Ze zvýšených mzdových nákladů má obavy i předseda ostravského okresního soudu Vít Veselý.

Vít Veselý, předseda Okresního soudu Ostrava: To by prostě chtělo zvýšené mzdové náklady, zvýšený počet pracovníků administrativního aparátu. Zatím nemáme ještě stanoven regulovaný stav pracovníků administrativy na letošní rok. To znamená to, na co vlastně dostaneme peníze, ale řeknu zcela otevřeně, že mi to dělá vrásky na čele.

Michal Benda, ostravský okresní státní zástupce: Já se musím trochu usmát. Mně to takové vrásky na čele nedělá. U nás ta dosažitelnost, kterou státní zástupci drží, se neproplácí nijak. Bere se to zřejmě tak, že ten státní zástupce už má plat takový, aby si zkrátka mohl dovolit to, že čas od času teda funguje i v té mimopracovní době. Kupříkladu soudcům se ty úkony, které provádějí v mimopracovní době, proplácejí. Takže v tom je taková určitá nespravedlivost. A proto jsem říkal, že mi to vrásky nedělá a trošinku se usmívám, protože v tomto směru jsou státní zástupci trošinku biti. A přestože máme o něco nižší plat než soudci, tak se ještě předpokládá, že tyto věci budeme dělat jaksi gratis, což samozřejmě správné není.

Autor 2: Přestože zrychlená řízení s sebou nesou nemalé potíže, odborníci vítají, že se některé případy vyřeší opravdu za pár dní. Jde například o méně závažné delikty, jako je krádež zboží v obchodě. Nezbývá než doufat, že se rychlejšího projednávání dočkáme i v kauzách, kde figurují pachatelé skutečně vážných trestných činů.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ada , mta , tif
Spustit audio

Více z pořadu