40 horských záchranářů ze všech českých pohoří trénuje v Krkonoších lavinové psy

16. leden 2020 09:55

Horští záchranáři z celé České republiky cvičí se svými psy v Krkonoších.  Dnes by se k nim měli ještě přidat jejich kolegové z Polska. Lavinový kurz trochu komplikuje nedostatek sněhu. Kde záchranáři trénují a jak cvičení záchranářských psů probíhá? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

„Jsme v Modrém dole, je tady pracoviště pro nácvik lavinových psů, kdy figuranti simulují osoby zasypané lavinou. Jsou zakopáni ve sněhu," popisuje činnost Tomáš Plíva, člen horské služby z Krušných hor.

Čtěte také

Psovod je spolu se svým čtyřnohým svěřencem již připraven. Čekají na povel. A mladá fenka hned vyráží do terénu.

„Pejsek prohledává prostor, běhá z jedné strany na druhou a psovod koriguje onu práci," vysvětluje práci psa Petr Pospíšil starší, člen horské služby ze Šumavy.

Pes běhá po sněhovém poli a snaží se zachytit pachovou stopu. Během několika sekund se mu to daří.

„Už stojí a začíná intenzivně štěkat na psovoda. Hrabe, protože se chce dostat k onomu zdroji pachu. A to štěkání tam slouží pro přivolání psovoda. Říká vlastně, pojď sem, někoho jsem našel, pomoz mi ho vyhrabat."

Horští záchranáři z celé České republiky cvičí se svými psy v Krkonoších

Záchranáři začínají odhazovat sníh a vytahují zabaleného figuranta. Pes dostává odměnu.

Čtěte také

Cvičení však v současné době komplikuje nedostatek sněhu. Podle lavinového specialisty Pavla Cingera byla zapotřebí nejdříve terén pořádně prozkoumat a najít místa, kde by bylo vůbec možné vytvořit sněhové záhraby pro figuranty. Proto jsou cvičiště v Modrém dole a jeho blízkosti.

„Tady jsme našli místa, kde jsou nafoukány dva metry sněhu. Jinak opravdu moc sněhu není, takže jsme museli hledat vhodná místa, kde jsme svá pracoviště udělali," dodává Pavel Cinger.

Lavinový kurz je především o práci v terénu. Ale horští záchranáři se účastní také přednášek a to zejména z oblasti zdravotnictví.

Spustit audio

Související