55 let železničním modelářem. Jiří Berka z Jesenice u Rakovníka se okolo mašinek pohybuje po většinu života

11. březen 2024

Vystudoval konstrukci kolejových vozidel, pak ho život zavál do jiného strojírenského oboru. Ale modelařina mu zůstala jako koníček. Vedení Klubu železničních modelářů v Jesenici převzal po jeho zakladateli, Vladimíru Zuskovi. Vedl také kroužek stejného zaměření. Teď už je předsedou klubu syn pana Berky, Jan. A vnuk Tomáš připravuje návrhy plánů kolejišť, tedy návaznost jednotlivých modulů. V mašinkách prostě „jede“ téměř celá rodina.

„Jsem rád, že mám pokračovatele. Ale hlavně mě těší, že ty děti něco umí, že se něco naučí.“ Železniční modelářství, to je vlastně spojení techniky, přírodovědy a zeměpisu. Šikovné ruce a nadšení nesmějí chybět. „Když jsem vedl kroužek, největší radostí pro mě bylo, že děti získaly vztah k tomuto koníčku i k práci. Že si vážily práce své i druhých.“

Čtěte také

Klub železničních modelářů v Jesenici funguje už 60 let. „Nejprve zahájil práci technický kroužek, rok na to se stal kroužkem železničních modelářů.“ Získali klubovnu v nově postavené budově školy, ve stále stejné místnosti fungují dodnes. Jen je jim už malá. A když jednou za rok pořádají výstavu, 50 metrů dlouhé kolejiště vede nejen klubovnou, ale i po školní chodbě.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.