Asi v tom bude nějakej háček a další malé klenoty ozdobily komorní koncert Jana a Filipa Spálených

„Na ten koncert s Filipem v budějovickém rozhlase vzpomínám opravdu velice rád. Byl jsem ten večer šťastný.“ Tak komentuje hudebník Jan Spálený vystoupení ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v roce 2021.

Výrazným oslavencem začátku letošního prosince je tento osobitý zpěvák, multiinstrumentalista, autor, kapelník, hudební režisér i redaktor, charismatická osobnost české hudby bluesových směrů.

U pěkné příležitosti, kterou nám poskytují Janovy nadcházející osmdesátiny, vám přineseme výběrový záznam z druhé části jeho loňského říjnového, až uhrančivě působivého komorního koncertu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, na jehož pódiu tehdy nebyl sám, ale se synem, vynikajícím hudebníkem – tubistou a baskytaristou Filipem Spáleným.

Jan Spálený, srdcem Jihočech, se vrátil po více než sedmi letech ke Třem lvům. V červnu roku 2014 zde vystoupil se svou výbornou, a jak sám Jan Spálený říká, životní kapelou ASPM. Oba českobudějovické rozhlasové koncerty přinesly silný hudební zážitek. Ale loňské vystoupení otce a syna – Jana a Filipa Spálených – zaujalo emociálně jímavou intimitou sdělení.

A tu druhou vzpomínku zahájí patrně nejznámějších a rozhlasově nejvíce hraná písnička, které je Jan Spálený také autorem. Asi v tom bude nějakej háček. Následovat budou další malé klenoty jako Někdy se jdu opít, Cínový vojáček nebo Špitál u svatého Jakuba.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související