Brno vybírá domovníky do městských bytových domů, starat se mají o provoz i bezpečnost

25. září 2023 12:00

Brněnský magistrát stále hledá do svých bytových domů domovníky, kteří by dohlíželi na správu i bezpečnost. Zájem o takovou práci je ale malý. Po šesti letech navíc končí i Domovnická akademie městské policie.

Projekt počítá s celkově 6 domovníky a koordinátorem jejich činnosti. Zatím úřad obsadil čtyři místa. Projekt přitom funguje od jara. Domovníci se vždycky takzvaně rekrutují z nájemníků. Kromě standardních povinností (například komunikace s pracovníky správy majetku) mají na starost také bezpečnost v domě nebo dodržování domovního řádu. To by měl být úkol domovníka v opravované budově v Lomené ulici, kde vzniknou městské byty.

Čtěte také

S podobným nápadem přišel magistrát už v roce 2017. Tehdy sliboval městským částem až sto tisíc na jednoho domovníka. Nakonec ale z tohohle programu úplně sešlo. A podobně neúspěšně dopadly i jiné podobně zaměřené plány.

Lidi neláká finanční odměna nebo sleva na nájemném

Proč se nápad neosvědčil? Starostové brněnských částí s větším množstvím městských bytů jmenovali dva důvody. Tím prvním je, že domovníci jednoduše neměli respekt. Druhým je nezájem, vysvětluje nezávislý starosta Židenic Petr Kunc: „Nejde tolik o finance, u nás je zásadní problém v tom, že to nechce nikdo dělat – to už se řeší roky.“

Je ještě potřeba oddělovat tento specifický druh domovníků, kteří mají na starosti mimo jiné i mezilidské vztahy, od těch běžných, kteří řeší provozní věci. Se standardními domovníky městské části samozřejmě spolupracují. Třeba Brno-střed jich má skoro 90 a díky funkci mají levnější nájemné.

Čtěte také

Alternativy, jak zajistit klid a pořádek v problémových domech

Například v Brně-severu v problémovém domě ve Vranovské ulici se podle starosty Martina Malečka z uskupení SOL osvědčil dohled profesionálů – jsou tam pracovníci ostrahy. Donedávna hlídkovali celý den, teď jsou tam jenom přes noc. Další variantou je takzvaná domovnická akademie, kde se domovníci seznamují s nejrůznějšími situacemi a jejich řešením. Letos ale akademie nebude – pořadatelé chtějí udělat prodlevu mezi ročníky, aby se mohlo přihlásit víc lidí. Zájem o akademii tedy také není příliš velký.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související