Česká Lípa: Kdo nemusí platit nově zavedené poplatky za odpad a jak to doložit

8. leden 2024 12:06

Obyvatelům České Lípy začaly chodit dopisy, které je seznamují s obnovenou povinností platit ve městě za svoz odpadu. Do konce ledna 2024 je ale v určitých případech možné sjednat výjimku.

Čtěte také

Českolipské radnici začaly chodit první platby za svoz odpadu. Povinnost město zavedlo po čtrnácti letech, kdy celé odpadové hospodářství platilo z rozpočtu. Část obyvatel se ale může z bezmála tisícikorunového poplatku vyvázat.

Povinnost platit poplatek platí pro všechny, kdo jsou zapsanými obyvateli města. Z povinnosti jsou podle zákona osvobozené děti v dětských domovech, lidé v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem, v chráněném bydlení, nebo ve vězení. Nad rámec zákona radnice od poplatku osvobodila také držitele průkazu o zvlášť závažném tělesném postižení.

Platit se musí i za nemovitost, kde nikdo nebydlí, tedy například za chatu nebo chalupu. I z toho se lze osvobodit, a to tak, že za odkládání odpadu z nemovitosti majitelé platí ve městě, nebo obci, kde mají trvalé bydliště.

Lidé, kteří mají být od poplatku osvobozeni, to do konce ledna 2024 musí radnici doložit. Radnice na to má na svém webu připravený formulář, který si je lepší připravit dopředu, hlavně proto, že je k tomu nutné dokládat různé přílohy, jako je potvrzení, nebo smlouva o pobytu v zařízení, nebo domově, či průkaz ZTP/P.

Doručit dokumenty lze buď klasicky poštou, případně osobně na podatelně nové městské úřadovny. Použít lze i datovou schránku, případně nový portál občana, který město spustilo se začátkem roku 2024. Potvrzení mohou podat i blízcí žadatele.

Splatnost poplatku, který je stanovený na 960 korun za osobu a rok, případně za nemovitost, je 31. května 2024.

Spustit audio

Související