Česká pošta nabídla Miličínu prodej budovy s pobočkou za několik milionů. Sama ji od města získala zdarma

5. březen 2024 16:20

Miličín na Benešovsku odmítl nabídku České pošty na odkup budovy s pobočkou. Firma za ni chtěla více než 4,5 milionu korun. Přitom v roce 1996 ji od radnice dostala zdarma. Podle vedení města je návrh neetický a cena přemrštěná.

V roce 1996 daroval Miličín na Benešovsku České poště bývalou budovu Jednoty, aby zachránil tamní pobočku před zrušením. Teď se pošta chce budovy zbavit a radnici ji nabízí zpět. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže za ni chce přes 4,5 milionu korun a to se městu nelíbí.

Budova České pošty v Miličíně na Benešovsku

„Stávající budova pošty nám byla nabídnuta k odkoupení za opravdu nesmyslných podmínek. Za budovu, která je vybydlená, má vlhkou eternitovou střechu a popraskané zdi, chtějí částku 4 600 000 korun. Historicky víme, jak jsme zjistili v archivu, že jsme v roce 1996 budovu na poštu převedli bezplatně. A tato budova je nám dnes, v poměrně dezolátním stavu, nabízena za nehoráznou sumu,“ uvádí Václav Karda, starosta Miličína (nezávislý).

O aktuální nabídce České pošty na odkup budovy už v Miličíně jednali zastupitelé a všichni ji jednoznačně odmítli. „Nemůžeme to akceptovat. Budu se mezi námi a vedením pošty snažit ještě vyvolat nějaké jednání, ale zdá se mi, že oni to mají jasně nalajnováno a nehodlají se s námi bavit,“ dodává starosta.

Budova České pošty v Miličíně na Benešovsku

Se zrušením pobočky se nepočítá

Pošta prodává své objekty v rámci transformace, která má stabilizovat její hospodaření. Na to, jak stanovovala cenu budovy v Miličíně, odpovídá mluvčí pošty Ivo Vysoudil. „Státní podnik musí postupovat dle platné legislativy a musí se chovat s péčí řádného hospodáře. Z toho důvodu je na prodávanou nemovitost vypracován znalecký posudek, který určí cenu, za níž je nemovitost nabízena k prodeji.“

I když zastupitelé Miličína odmítli objekt pošty odkoupit, se zrušením pobočky se podle Vysoudila nepočítá. „Pobočka České pošty v Miličíně spadá do legislativou určeného počtu tzv. povinných pošt. Není tedy záměrem tuto pobočku uzavřít, nicméně jednáme o jejím převodu na tzv. Poštu Partner, tady pobočku provozovanou obcí, právnickou nebo fyzickou osobou,“ vysvětluje mluvčí.

O zachování pošty stojí i Miličín, případně by pro její provoz měl i vhodné volné prostory na radnici. Jednání jsou ale zatím otevřená.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio