Co chybí lidem na panelových sídlištích?

25. červenec 2012

Co chybí lidem na sídlištích z éry socialismu? Jak je povzbudit k tomu, aby měli sami chuť pro zlepšení života něco udělat? Tím se zabývají odborníci v pěti post-socialistických zemích.

V České republice se vyptávali obyvatel v Chomutově a v ústeckých Neštěmicích. Výsledky je nepřekvapily - lidem chybí parkovací místa a stěžují si také na bezpečnost a nepořádek. Naopak s opravami panelových domů už se to na mnoha místech zlepšilo. Obyvatelé sídlišť nemají velký problém ani s nákupy nebo lékaři.

V Neštěmicích žije čtvrtina obyvatel krajského města - zhruba dvacet pět tisíc. Radnice se například snaží zvýšit bezpečnost rozšířením kamerového systému v Mojžíři nebo služebnou policie v Krásném Březně. Vedení obvodu dá ale i na nápady obyvatel. Jeden z příkladů popisuje starostka ze "Strany zdraví, sportu, prosperity" Miloslava Válková: „Na podnět občanů sídliště Skalka jsme osadili první fitness stroje do terénu... Ohlas je velmi příznivý.“

Aby lidé na sídlištích jenom nepřespávali, ale skutečně žili, se snaží společnost Člověk v tísni. V Chomutově se zaměřila na mladé lidi, právě ti se na sídlištích totiž dost často nudí. Podle Miroslava Korandy je důležité začít: „Pracujeme se skupinou mladých lidí, kteří jsou aktivní a my jim pomáháme jejich aktivity provádět... Stačí aktivizovat pár prvních a ostatní se připojí, když vidí, že to má smysl.“

Právě probuzení místních komunit je podle Dany Krejsové z Regionální rozvojové agentury velmi důležité. Uvedla například projekt z polského Krakova, kde mezi sebou obyvatelé jednotlivých panelových bloků soutěží o to, kdo bude mít hezčí zahrádku.

Neměli bychom se ale spoléhat na projekty, úřady nebo neziskové organizace. I jeden aktivní člověk může pro stmelení komunity udělat hodně. Příklady, kde a jak sídlištní komunity dobře fungují, Regionální rozvojová agentura shromáždí a budou pro inspiraci k dispozici veřejnosti i radnicím.

autoři: hau , Jan Beneš
Spustit audio