Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? Ty u nás postihnou víc než 30 tisíc lidí ročně

18. květen 2018

prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D. v naší radioporadně. Téma: cévní mozková příhoda a Světový den proti mozkové mrtvici.

Komplexní cerebrovaskulární centrum
Působí při Fakultní nemocnici v Hradci Králové a poskytuje péči pro pacienty z Královéhradeckého i Pardubického kraje. Sdružuje specialisty neurology, intervenční neuroradiology, neurochirurgy, angiochirurgy, anesteziology a intenzivisty, fyzioterapeuty a spolupracuje podle potřeby a situace se všemi dalšími obory ve FNHK. Při některých menších nemocnicích pak působí takzvaná iktová centra.

Cévní mozkové příhody jsou závažným a častým zdravotním problémem. Ve vyspělých zemích jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou dlouhodobé invalidity. Jen v České republice postihne tato nemoc více než 30 tisíc lidí ročně.

Lidský mozek (ilustrační foto)

Přitom věková hranice pacinetů se v posledních letech snižuje. Není to otázka jen vyššího věku!

Velký podíl na vzniku cévní mozkové příhody má nezdravý životní styl. Obezita, kouření plus některá další onemocnění, jako například vysoký tlak (mnohdy neléčený, protože nebolí a člověk o něm nemusí vědět), cukrovka, atd.

Jak CMP poznat?
Projevy můžou být velmi různé a vznikají náhle, z plného zdraví.

Jak snížit riziko mozkové mrtvice? Jak mrtvici rozpoznat a jak pomoci?

Mozek (ilustrační foto)

prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., vedoucí Komplexního cerebrovaskulárního centra Fakultní nemocnice Hradec Králové a kampaň s názvem Čas je mozek. Jak snížit riziko mozkové mrtvice? Jaké jsou rizikové faktory. Jak mrtvici rozpoznat a jak pomoci? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Náhlá slabost, necitlivost a porucha hybnosti tváře, horní a dolní končetiny na jedné polovině těla; náhlá nerozhodnost, potíže s mluvením nebo porozuměním mluveného slova; náhlá porucha zraku; náhle vzniklé problémy s chůzí nebo závratě; náhlé silné bolesti hlavy bez zjevné příčiny.

Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici?
Neprodleně volat na linku 155! Je důležité dostat pacienta co nejdříve do péče odborníků. Časové okno je 4 a půl hodiny (v některých případech až 6 hodin). To je limit, do kterého je potřeba už zahájit léčbu! Rozpustit krevní sraženinu.

prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Podle nejnovějších studií by se toto časové okno mohlo prodloužit až na 24 hodin, ale všechno záleží na stavu mozkové tkáně! V každém případě však platí: čím dříve, tím lépe! Čím dříve, tím větší šance je na úspěšnost léčby a na zmírnění následků.

Více o cévní mozkové příhodě, o zajištění pacientů s CMP v Královéhradeckém kraji i o léčbě tohoto onemocnění si můžete poslechnout v našem audioarchívu!

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související