Co jsou fyziologické nemoci a jak s nimi bojovat, to uslyšíte v Zelených světech

6. listopad 2020

Dále pro vás Pavel Chlouba a Hanka Šoberová připravili fakta a zajímavosti o jedlových šiškách, historie vidlí plus něco o zahradnických jmenovkách. 

Jedna dětská hádanka se ptá, kolik šišek se dá najít pod staletou jedlí. Je to chyták - samozřejmě.

Správná odpověď je, že žádnou. Šišky jedlí se před dozráním zcela rozpadnou. Kdyby to tak nebylo, jejich semínka by se jenom sotva dostaly ven ze šišky. Ty jedlové, na rozdíl od většiny ostatních jehličnanů, vzpřímeně stojí. Podobně se chovají i šišky cedrů - také rostou vzpřímeně a také se rozpadají.

Abies delavayi

Krásné šišky jedlí bývají jedním z hlavních důvodů pěstování pěstování těchto jehličnanů. U dospělých rostlin jsou vítaným doplňkem krásy stromů. Občas ale jedle ochotně plodí i v mladém věku. Týká se to třeba jedlí korejských. Když nastane taková situace u stromu příliš brzy, doporučuje se mladé šišky výrazně omezit, či zcela odstranit.

Pro rostlinu je "výroba" šišek energeticky velmi náročná a stojí ji hodně sil. Po bohatém plodném roku se často stává, že následující rok, či dokonce roky, z jedlí opadá hodně jehličí a dlouho ji trvá, než se opět dostane do kondice.  

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Pavel Chlouba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.